Hlavní obsah

Temelín vyrobil v říjnu nejvíc elektřiny

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny za svou historii. Dosáhla 1,627 miliardy kilowatthodin (kWh), což by jihočeským domácnostem vystačilo téměř na rok a půl. Právo o tom v úterý informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: David Ryneš, Novinky

Poslední rekordy v měsíční výrobě Temelína

Článek

K rekordnímu výsledku pomohla modernizace turbíny druhého bloku, plynulý provoz celé elektrárny, ale i kalendář. Říjen má totiž 31 dní, navíc neděle 25. října byla díky přechodu na zimní čas o hodinu delší.

Foto: Václav Brom

Nové rotory přinesou o dvě procenta vyšší výkon druhého bloku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K nejvyšší výrobě za dosavadních 179 měsíců provozu došlo symbolicky v říjnu, kdy si Temelín připomněl patnáct let od startu reaktoru. Na poněkud nepovedené září tak navázal úspěšný říjen.

„Rozhodně to není důvod k oslavám. Naším úkolem je bezpečně a optimálně využívat zařízení, které máme k dispozici. Říjen ukázal, že to umíme. Září naopak připomnělo, že nesmíme zapomínat na pokoru. Říjnové výsledky musíme potvrdit i v dalších měsících,“ konstatoval ředitel jaderné elektrárny Bohdan Zronek.

Druhý blok stál v září neplánovaně 11 dní kvůli ladění provozu nových turbín. Jejich modernizace přinesla zvýšení výkonu bloku o dvě procenta. Oba bloky aktuálně pracují na výkonu kolem 1090 MW. Při nižších teplotách se totiž lépe ochlazuje voda v chladicích věžích a turbogenerátor pak může dosáhnout vyššího výkonu.

Nejvyšší denní výroby dosáhly oba temelínské bloky díky přechodu na zimní čas v neděli 25. října, a to 55,504 miliónu kWh. Od začátku roku vyrobily oba bloky 12,2 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Reklama

Související články

Při blackoutu by Temelínu pomohlo Lipno

Při případném blackoutu (rozsáhlém výpadku elektřiny) by Temelínu pomohla lipenská vodní elektrárna. Ve středu si takovou situaci v jaderné elektrárně...

Výběr článků

Načítám