Hlavní obsah

Temelín se po nucených odstávkách opět rozjíždí naplno

Právo, Vladimír Vácha

Jaderná elektrárna Temelín se po několika odstávkách opět naplno rozbíhá. V úterý nad ránem začal vyrábět elektřinu i druhý blok, sdělil Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták. Skončila tak neplánovaná jedenáctidenní odstávka, kterou si vyžádala úprava břitů olejového těsnění ložiskových stojanů turbogenerátoru v nejaderné části elektrárny.

Foto: Václav Brom

V úterý ráno obnovil druhý temelínský blok výrobu elektřiny. Ještě dopoledne dosáhne plného výkonu.

Článek

Druhý blok byl odstavený v noci 10. září, kdy ochranný systém turbíny zaznamenal zvýšené chvění. Následné kontroly zjistily malou vůli mezi těsnícími břity ložiskového stojanu a rotoru turbogenerátoru.

Bylo proto nutné segmenty olejových ucpávek demontovat a odvézt k výrobci do Plzně. Ten provedl úpravu těsnících břitů i zodolnění celého segmentu, aby se předešlo opakování závady.

Přestávka měla trvat dva týdny

„Původně jsme předpokládali, že odstávka potrvá dva týdny. Nakonec se blok podařilo připojit o několik dní dříve a plného výkonu dosáhne ještě dnes dopoledne. Při úpravách a zpětné montáži stroje rozhodují desetiny milimetrů, a tak musel dodavatel vůli mezi těsnícími břity ložiskových stojanů a rotorem turbogenerátoru opakovaně upravovat. I tak se nám podařilo připojit blok dříve,“ uvedl ředitel temelínské elektrárny Bohdan Zronek.

Upřesnil, že k připojení druhého bloku k přenosové soustavě došlo při 50procentním výkonu reaktoru, při němž už vzniká dostatečné množství páry pro roztočení turbíny na provozní otáčky.

Poté operátoři srovnávají otáčky turbíny s frekvencí v síti a v ten moment připojují turbogenerátor. Vše se průběžně koordinuje s provozovatelem přenosové soustavy.

Výrobní rekord nepřekonají

Ještě během úterního dopoledne by se tak elektrárna měla vrátit na výkon ze začátku září. Ten je o deset procent vyšší než původní projektový výkon. I tak ale vedení elektrárny kvůli neplánovaným odstávkám nepočítá s překonáním výrobního rekordu z roku 2012.

„S letošními provozními výsledky nemohu být spokojen. Aktuálně vše velmi detailně vyhodnocujeme a připravujeme řešení. V této souvislosti čekají Temelín od příštího roku změny,“ konstatoval ředitel elektrárny.

Reklama

Související články

Temelín odstavuje první blok kvůli opravě

Jaderná elektrárna Temelín odstaví ve čtvrtek večer svůj první blok. Důvodem je oprava zpětné klapky na potrubí napájecí vody v nejaderné části elektrárny,...

Výběr článků

Načítám