Hlavní obsah

Telefónica na Slovensku uspěla v mnohamiliardovém sporu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenské soudy porušily základní práva české společnosti Telefónica (bývalý Český Telecom) v miliardovém sporu s domácí firmou Bell Trade. Deník Sme uvedl, že ve sporu rozhodl slovenský Ústavní soud. Odůvodnění rozhodnutí nebylo zatím zveřejněno.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Českému operátorovi O2 hrozilo, že kvůli sporu, který byl podle něj na Slovensku vykonstruovaný, ztratí 9,7 miliardy českých korun. Rozhodnutím slovenského Ústavního soudu byl spor definitivně ukončen v prospěch společnosti Telefónica.

„Soud vyhověl ústavní stížnosti, kterou O2 podala, a konstatoval, že usnesení Krajského soudu v Bratislavě, který věc ponechal v jurisdikci slovenských soudů, bylo vydané v rozporu s ústavou,“ uvedl mluvčí společnosti Hany Farghali.

Podle Ústavního soudu slovenské soudy v případě sporu porušily právo na zákonného soudce a spravedlivé soudní řízení.

Firma Bell Trade se k rozhodnutí zatím nevyjádřila. Její jednatel Milan Fulec je podle deníku Sme manželem předsedkyně Okresního soudu Bratislava I. a členky soudní rady Evy Fulecové, která je rovněž jednou ze zvolených kandidátů na ústavního soudce.

Jádrem sporu je údajná pohledávka české RVI

„Dokud případ řešily bratislavské soudy, tak se Fulecově firmě dařilo,“ poznamenal deník Sme.

Podstatou sporu, který se na Slovensko dostal z České republiky zvláštní cestou, je údajná pohledávka české firmy RVI vůči bývalému Českému Telecomu ještě z roku 2002. Společnost RVI měla dohadovat s Českým Telecomem miliardové projekty v oblasti informačních technologií.

Telefónica tvrdila, že k uzavření konkrétní smlouvy nikdy nedošlo. Soud si vystačil akceptačním listem bývalého pracovníka Telecomu, který však podle firmy na podpis smluv neměl právo. Tato osoba mezitím zemřela.

 Většinu v Telefónice koupil Kellner 

Když firma RVI skončila v exekuci, pohledávku získala Česká letecká společnost. Ta pak přešla na kyperskou společnost Selsingen Services Limited a pak na slovenský Pet - Pack. Ten pohledávku prodal firmě Bell Trade.

Soud následně vydal vůči Telefónice mezinárodní platební rozkaz. Ta se odvolala s tím, že k řešení sporu nemají slovenské soudy oprávnění. Krajský soud však v prosinci 2012 rozhodl v neprospěch společnosti Telefónica. Ústavní soud nyní toto rozhodnutí zrušil.

Hlavním podílníkem české společnosti Telefónica je skupina PPF podnikatele Petra Kellnera. Firma koupila 65,9 procenta za 63,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám