Hlavní obsah

Tálibán na afghánské miliardy nedosáhne. Zmrazí je Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Tálibán nebude mít přístup k finančním rezervám, které drží afghánská centrální banka v USA. S odkazem na vyjádření nejmenovaného vysokého činitele administrativy prezidenta Joea Bidena to napsala agentura AFP s tím, že většina rezerv banky je uložena mimo Afghánistán.

Foto: AP

Tálibánci v afghánském prezidentském paláci

Článek

„Aktiva centrální banky, které má afghánská vláda uložená ve Spojených státech, nebudou k dispozici Tálibáncům,” řekl americký činitel.

AFP s odkazem na informovaný zdroj uvedla, že většina finančních rezerv afghánské centrální banky není v Afghánistánu, neupřesnil však, jaká jejich část je v USA.

Američané se dohodli s Tálibánem. Evakuaci lidí z Kábulu bránit nebude

Svět

Podle údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF) činila hrubá výše rezerv afghánské centrální banky na konci letošního dubna asi 9,4 miliardy dolarů (203 miliard korun).

V Afghánistánu se přes víkend chopilo moci povstalecké hnutí Tálibán, které v posledních dnech rychle získávalo kontrolu nad stále větší částí země.

V neděli povstalci ovládli metropoli Kábul a prezident Ašraf Ghání uprchl ze země. Americké činitele podle médií rychlý úspěch Tálibánu zaskočil.

Reklama

Výběr článků

Načítám