Hlavní obsah

Světové ceny potravin jsou na desetiletém maximu

Světové ceny potravin rostly v říjnu už třetí měsíc v řadě a v současnosti jsou na desetiletém maximu. Uvádí to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), podle které stojí za růstem zejména zdražování obilovin a rostlinných olejů.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Index FAO, který sleduje mezinárodní ceny potravinových komodit, vzrostl v minulém měsíci oproti září o 3,9 procenta na 133,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od července 2011. Oproti loňskému říjnu vykazuje index dokonce nárůst o 31,3 procenta.

Například cena obilovin vzrostla v říjnu oproti předchozímu měsíci o 3,2 procenta, za což může především pšenice, jejíž cena se vyšplhala o pět procent a je nejvyšší od listopadu 2012. „Menší dostupnost na globálních trzích kvůli menší sklizni u hlavních dodavatelů, zejména Kanady, Ruska a Spojených států amerických, nadále vyvíjela tlak na růst cen,“ vysvětlila FAO ve své zprávě k růstu cen pšenice.

Ještě razantněji vystoupaly ceny rostlinných olejů, a to o 9,6 procenta. Aktuálně se jedná o rekordní cenu. Významnou roli v tom sehrává zvýšení cen palmového oleje, který je zapříčiněn i nedostatkem pracovníků v Malajsii, což negativně poznamenává tamní produkci, uvedla FAO.

Cukr a maso jsou levnější

Po šestiměsíčním růstu naopak klesly o 1,8 procenta ceny cukru. Stojí za tím celosvětově omezená poptávka, očekávání velkých dodávek z Indie a Thajska nebo oslabení brazilského realu vůči dolaru.

Nepatrně nižší jsou i ceny masa, které poklesly třetí měsíc v řadě, tentokrát o 0,7 procenta. Důvodem jsou menší nákupy hovězího z Číny a vepřového z Brazílie. „Naproti tomu ceny drůbežího a ovčího masa vzrostly. Byly podpořené vysokou celosvětovou poptávkou a nízkými vyhlídkami na rozšíření produkce,“ uvedla FAO ve zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám