Hlavní obsah

Světová obchodní organizace nutí EU přijmout reformu cukru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Plánovanou reformu cukru, na kterou doplatí zemědělci ve většině států EU, včetně ČR, zatím Unie pro neshody odložila. Světová obchodní organizace (WTO) ji nyní ale nutí, aby reformu rychle přijala. A ještě ve tvrdší podobě než EU plánovala.

Foto: Kamil Kopecký
Článek

Unii do reformy nutí víkendový výsledek jednání WTO o liberalizaci světového obchodu. Rozhodnutí o tom, že by měla dotace zrušit, přišlo Evropské komisi ve středu. Ke zrušení dotací ale může dojít nejdříve za rok.

EU by měla zrušit dotace na vývoz cukru, protože jsou s dohodami WTO neslučitelné. Především země třetího světa si stěžovaly na to, že kvůli tomu nemohou ony vyvážet svůj cukr. Dotovanému zboží nemohou konkurovat.

Evropská komise potvrdila, že rozhodnutí dostala. Slovy svého mluvčího jej ale odmítla komentovat.

Na dotace EU si stěžuje celý svět

Rozhodnutí WTO přivítal brazilský obchodní vyslanec Luiz Felipe Seixas Correa. Ten řekl, že Brazílie je nálezem WTO "potěšena a uspokojena", podrobnosti však rovněž odmítl uvést. Pro Brazílii je to za krátkou dobu u WTO druhá výhra po dubnovém úspěchu její stížnosti na dotace pro pěstitele bavlny v USA.

Brazílie s Thajskem a Austrálií obvinily EU před rokem z porušování pravidel WTO, protože podporují více vývozu, než činí limity organizace. Brusel trval na tom, že jeho politika na trhu cukru je v souladu s pravidly. Snažil se také poukazovat na to, že zpochybnění tohoto režimu by poškodilo chudé země Afriky a Karibiku, které z něho rovněž těží.

Z vývozce dovozcem

Evropská komise minulý měsíc schválila návrh radikální reformy cukerného režimu v EU s výrazným snížením zaručených výkupních cen a omezením výrobních kvót. Návrh však narazil na odpor velkých producentů jako Francie, ale i nových členských zemí, včetně České republiky. Znamenal by totiž, že země budou muset výrobu a vývoz cukru omezit. Z České republiky jakožto vývozce cukru by se tak stal dovozce.

Náklady EU na podporu trhu s cukrem činí asi 1,7 miliardy eur ročně, celkově jsou však podle kritiků systému mnohem vyšší kvůli nafouknutým cenám, které platí spotřebitelé. Tyto ceny jsou více než trojnásobkem cen na světovém trhu. Reforma má snížit jak náklady dotací, tak ceny pro spotřebitele.

Reklama

Související články

V Žabčicích se sešli milovníci dobrého vína

V Lidovém domě v Žabčicích se v sobotu 27. února koná 52. ročník Výstavy vín Žabčice. Sešlo se celkem 539 vzorků, z toho 375 bílého, 141 červeného a 23 rosé....

Výběr článků

Načítám