Hlavní obsah

Cukr na podzim zdraží, ale nebude to o třetinu

Právo, Jakub Svoboda
ČESKÁ REPUBLIKA

Panika kolem zdražování cukru je zřejmě zbytečná. Podle ministerstva zemědělství se totiž jeho spotřebitelské ceny v září rozhodně nezvýší až o třetinu, jak se na začátku tohoto týdne objevilo v některých médiích.

Foto: Petr Špatenka

Přes třista účastníků s doprovodem patřičného proviantu se vydalo v neděli 24.dubna na jarní turistický pochod kolem Hnátnice.

Článek

Většina odborníků resortu je přesvědčena, že trh by takto razantní nárůst cen nezvládl. "Na začátku řepařské sezóny skutečně dojde ke zvýšení nákladů cukrovarů, protože po vstupu do Unie se zvedla minimální cena pro výkup řepy z 980 korun na 1470 korun za tunu," řekl Právu ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Pavel Kovář.

Růst nákladů se potom podle něj může odrazit i v ceně cukru na pultech. "Nemyslíme si však, že zdražení bude takto silné," zdůraznil.

Kilo cukru za 25 korun

Evropská komise chce podle Kováře mimo jiné zamezit tomu, aby se nadměrné zásoby cukru dostaly na černý trh. Velké české cukrovary totiž v těchto dnech avizují zvyšování cen cukru s odůvodněním, že po vstupu do EU už nemohou nakupovat řepu za tržní ceny, ale za ceny určené Bruselem.

"Cena cukru na pultech se v září může vyšplhat přes pětadvacet korun za kilogram," tvrdí generální ředitel cukrovarnické společnosti Eastern Sugar Šťepán Hodač. Podle statistik ČSÚ cukr v posledních týdnech už mírně zdražil. Například krystal se nyní v obchodech běžně prodává za 22 až 25 korun. Zvýšení cen cukru by se postupně mohlo odrazit i v mírném růstu cen všech cukrářských výrobků.

Borůvky, meruňky a dražší řepa

Podle některých oslovených řetězců už mnozí lidé začínají na poplašné zprávy médií reagovat předzásobováním a cukr z regálů si odnášejí ve velkém.

"Někteří zákazníci kupují v Hypernově dva až tři kartony cukru krystal, často v pětikilových baleních," řekla včera odpoledne Právu Petra Režná ze společnosti Ahold. V supermarketech Albert však podle ní skupování zatím nezačalo.

Spíše než panikou je ale zvýšená poptávka dána daleko prostějším důvodem. Je léto a lidé zavařují ovoce, a spotřeba cukru je tedy obrovská. Budoucí vývoj cen tak nehraje žádnou roli a koupě pětikilových balení či kartónů je totuto dobou běžnou věcí každoročně.

Podobná panika na jaře byla taktéž zbytečná

Strach z prudkého zvyšování cen cukru zachvátil část lidí už před vstupem ČR do Evropské unie. Také tehdy řada obchodníků tvrdila, že cukr brzy podraží až na třicet korun za kilogram. Ještě v červnu však například Hypernova prodávala kilo cukru krystal za 17,90 Kč a Albert za 19,90 Kč.

Nyní je už ale podstatně dražší. Jmenované obchody nabízejí všechny druhy cukru za 23,90 Kč, Tesco je prodává podle druhů za 21,90 až 24,90 Kč.

Podle Hodače zdvihají obchodní řetězce postupně ceny tak, aby to pro zákazníky nebyl příliš velký šok. Také jim v řadě případů už končí zásoby cukru z levné předunijní řepy. Reforma zatím v nedohlednu

Na rozdíl od spotřebitelů by pro zemědělce bylo zdražení cukru dobrou zprávou. Vydělané peníze chtějí většinou použít na zvýšení mezd a nákup nových strojů.

Debata o reformě

Už od července probíhá v Bruselu vzrušená debata o potřebě reformy evropského cukrovarnictví, členské státy se však zatím nemohou shodnout na její podobě. Například čeští zemědělci žádají zrušení kvót na vývoz cukru ze zemí EU, aby se ulehčilo našemu cukrovarnictví a zabránilo jeho zničení. Reforma by však liberalizovala celosvětový trh a umožnila uspět i zemím, které jsou nyní kvůli dotacím neschopné konkurence. Jde hlavně o země třetího světa, jejichž , byť levná, cukrová třtina nemá šanci na evropském trhu uspět.

Reklama

Související témata:

Související články

V Žabčicích se sešli milovníci dobrého vína

V Lidovém domě v Žabčicích se v sobotu 27. února koná 52. ročník Výstavy vín Žabčice. Sešlo se celkem 539 vzorků, z toho 375 bílého, 141 červeného a 23 rosé....

Výběr článků

Načítám