Hlavní obsah

V Žabčicích se sešli milovníci dobrého vína

Novinky, Jiří Smutný

V Lidovém domě v Žabčicích se v sobotu 27. února koná 52. ročník Výstavy vín Žabčice. Sešlo se celkem 539 vzorků, z toho 375 bílého, 141 červeného a 23 rosé. Vystavovatelé jsou z 29 měst a obcí Jihomoravského kraje.

Foto: Jiří Smutný

Výstavu zahájil předseda ČZS Žabčice Jaromír Kozel

Článek

Akce začala vystoupením mužáckého sboru Šatavan, který vede Ladislav Matzka. Oficiální zahájení koštu a vyhlášení vítězů provedl předseda místní organizace Českého zahrádkářského svazu Jaromír Kozel.

Šampionem výstavy se stal Tramín červený vinaře Josefa Farona z Vranovic, Sylvánské zelené Miroslavy Vlčkové z Chrlic, Cabernet moravia vinařství Gratcl R+O ze Žabčic a Cabernet sauvignon ze Šťastného vinařství z Blučiny. Všechny vítězné vzorky získaly shodné ohodnocení 19,3 bodu. Cena za kolekci pěti nejvýše oceněných vín připadla firmě Znovín Znojmo.

Akce se u veřejnosti setkala jako obvykle s mimořádným zájmem. Ještě půl hodiny po otevření, kdy už byla většina stolů obsazena, stála před vchodem dlouhá fronta zájemců.

Žabčický košt má dlouholetou tradici, ale přesto byl tentokrát něčím výjimečný. Poprvé byly totiž použity chladicí boxy, takže víno bude mít správnou teplotu i v pozdním odpoledni. Pět boxů v ceně 400 tisíc korun se podařilo získat díky aktivitě žabčického starosty a krajského zastupitele Vladimíra Šmerdy. 70 procent ceny uhradila dotace z Jihomoravského kraje a 30 procent doplatila obec.

Odpolední část výstavy vín obohatí svým vystoupením cimbálová muzika Ponava, vedená Antonínem Jungwirtem.

Reklama

Výběr článků

Načítám