Hlavní obsah

Světlíkovy Vítkovice zastaví další majetek. Dohromady za víc než miliardu

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) zastaví majetek za 612 miliónů korun. Rozhodla o tom v úterý valná hromada společnosti. Už nyní má VMG zastavený majetek za víc než půl miliardy. Zástavy majetku jsou součástí nového systému financování, který by měl zajistit finanční stabilitu skupiny a o němž Vítkovice jednají s bankami.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Světlík starší ve Vítkovicích

Článek

Skupina VMG, jejímž hlavním vlastníkem je ostravský podnikatel Jan Světlík, se loni dostala do finančních problémů a čtyři z jejích firem – Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont – skončily v úpadku. Celá skupina zahrnuje víc než 20 firem, které mají dohromady zhruba 5500 zaměstnanců.

V současné době už má skupina zastavený majetek za zhruba 553 miliónů korun. Předseda představenstva Vítkovic Libor Witassek řekl, že i s novou zástavou bude mít skupina zastavenou necelou polovinu svého majetku.

Úvěry za téměř čtyři miliardy

Skupina podle něj chce získat financování na dva roky až pět let. V současnosti má úvěry za 3,8 miliardy korun, s jejichž splácením by mohla mít problémy. Zastavení dalšího majetku je má pomoci vyřešit. Podle Witasska jsou Vítkovice schopny v nejbližších letech své úvěrové zatížení snížit o 400 miliónů až miliardu korun.

Se zastavením majetku nesouhlasili někteří menšinoví akcionáři. Podle nich jim představenstvo neposkytlo dostatečné vysvětlení a podklady ani zdůvodnění o výhodách tohoto kroku.

Jednání s investory

Witassek řekl, že vedení skupiny jedná také o vstupu případných investorů. "V tuto chvíli probíhají jednání se dvěma na sobě nezávislými investory o vstupu do skupiny nebo některých projektů ve skupině," řekl Witassek. Vítkovice podle něj nejednají ani nejednaly s čínskou společností CEFC, o níž se v souvislosti s investorem pro skupinu také hovořilo. Bližší informace o potenciálních investorech zatím zástupci Vítkovic nesdělili.

Menšinoví akcionáři kritizovali, že se Světlík valné hromady opět nezúčastnil, a byli také proti jeho úternímu zvolení do dozorčí rady. Podle nového modelu řízení společnosti je nejvyšším orgánem dozorčí rada, kam spolu se Světlíkem přešli z představenstva i další akcionáři Milan Juřík a Jaromír Šiler. Vítkovice přechod na takzvaný německý model řízení oznámily už loni a Světlík to odůvodnil záměrem oddělit vlastnictví firmy od výkonné funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám