Hlavní obsah

Švédsko chce probudit ekonomiku injekcí 270 miliard

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská vláda nalije v roce 2021 do ekonomiky 105 miliard švédských korun (272,25 miliardy českých korun). Ve snaze stimulovat ekonomiku po koronavirovém propadu Stockholm sáhne k navýšení výdajů i k daňovým úlevám. O plánech koalice sociálních demokratů a zelených v pondělí informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová.

Článek

Švédský hrubý domácí produkt (HDP) by měl letos klesnout o 4,6 procenta, odhaduje vláda v návrhu rozpočtu na příští rok. To je o poznání optimističtější scénář, než v květnu představila tamní centrální banka – ta hovořila v optimistické variantě o propadu o 8,8 procenta a v pesimistickém scénáři o propadu o 9,7 procenta.

„Ekonomická politika vstupuje do další fáze. Jde o rozpočet rekordního rozsahu k restartování ekonomiky: 100 miliard, abychom se dostali z krize,“ uvedla ministryně financí Magdalena Anderssonová.

Mezi priority rozpočtu patří podpora zaměstnanosti, sociální věci a přechod na bezuhlíkovou ekonomiku. Na podpoře rozpočtu a jeho konkrétní podobě se musela menšinová koalice domluvit se dvěma menšími pravostředovými stranami – Stranou středu a Liberální lidovou stranou.

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Ekonomika

Švédsko se v průběhu globální pandemie nemoci covid-19 stalo předmětem pozornosti zbytku světa v důsledku odlišného přístupu k opatřením. Jednou z otázek je, jaký vliv má odlišný přístup k epidemii na ekonomiku.

Země nejprve překvapila informací, že její ekonomika v prvním čtvrtletí rostla, hrubý domácí produkt (HDP) podle statistiků vzrostl o 0,4 procenta meziročně a o 0,2 procenta mezičtvrtletně.

Ve druhém čtvrtletí již došlo k propadu hospodářství o 8,3 procenta mezikvartálně a o 7,7 procenta meziročně. Tento výsledek je přitom lepší než předchozí odhad statistického úřadu. Pro srovnání, česká ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla meziročně o 10,7 procenta a mezičtvrtletně o 8,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám