Hlavní obsah

Švédové ekonomiku nevypnuli, propadu se přesto nevyhnou

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko se vydalo jinou cestou než zbytek Evropy. Místo restrikcí a vypínání ekonomiky stát lidem doporučuje chovat se zodpovědně. Hospody neuzavřelo. Švédská centrální banka přesto očekává výrazný propad ekonomiky. V lepším případě o 6,9 procenta, v horším případě o 9,7 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Prognóza vývoje švédské ekonomiky

Článek

Podle centrální banky Riksbank míra propadu závisí na tom, jak dlouho bude pokračovat šíření infekce.

V takzvaném scénáři A, který je optimističtější, letos švédský hrubý domácí produkt (HDP) poklesne o 6,9 procenta. Následně dojde k oživení ekonomiky a růstu HDP o 4,6 procenta v roce 2021.

V horším scénáři B by švédská ekonomika propadla až o 9,7 procenta. Následné oživení by bylo téměř nepatrné, HDP by v roce 2021 rostl jen o 1,7 procenta.

Ve scénáři A by nezaměstnanost v roce 2020 dosáhla až 8,8 procenta oproti současné míře nezaměstnanosti 7,2 procenta. Ve scénáři B by podíl nezaměstnaných stoupl až na 10,1 procenta.

„V obou scénářích dojde k prudkému poklesu výroby, který bude výraznější než za finanční krize. Prudký pokles cen ropy a elektřiny letos přispěje k nízké inflaci,“ uvedli centrální bankéři podle ekonomické zpravodajské televize CNBC.

Česká ekonomika se může propadnout až o 11 procent

Koronavirus

Podle úterního bleskového odhadu švédského statistického úřadu švédský HDP v prvním čtvrtletí poklesl oproti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta.

Česká ekonomika podle predikce Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos poklesne o 6,5 procenta. V roce 2021 MMF očekává oživení a růst českého HDP o 7,5 procenta. UniCredit Bank počítá letos kvůli dopadům šíření nemoci covid-19 s poklesem českého HDP o 11 procent.

„S růstem nemůže dnes počítat žádná země, nehledě na míru zasažení virem a nehledě na hospodářskou pustošivost vlastních vládních karantén. Na to jsou moderní ekonomiky příliš provázané mezinárodním obchodem, nabídkou a poptávkou z cizích zemí, a tak i relativně méně zasažené země přijdou o svůj růst,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP

Poměrně vysoký pokles švédské ekonomiky i v optimistickém scénáři podle Bartoně znamená jediné: „U nás bude pokles ještě mnohem hlubší. Každým dnem, kdy stát oddaluje skutečné uvolnění a avizuje významná omezení na měsíce, ba léta, se pokles ještě prohlubuje.“

Bartoň připomněl, že v tuto chvíli se diskutuje stále v rovině predikcí. „Čísla z ostatních evropských ekonomik za první čtvrtletí budeme mít až za dva týdny, hrůzná čísla z USA již však máme. A to se tam stihla karanténa projevit nesrovnatelně méně, většina omezení tam přišla až po konci března,“ dodal.

V zemích, které vsadily na benevolenci, pandemie koronaviru slábne

Koronavirus

„Podle amerických čísel se HDP v ročním přepočtu jen poklesem spotřeby propadl o 5 procent,” připomněl Bartoň. „Nejzasaženějším sektorem je přitom gastronomie. Zatímco u nás byla víceméně vypnuta na nulu, ve Švédsku se stále ještě drží – a možná i udrží – za zachování pravidel neshlukování,” uvedl.

„Je proto nemožné, aby na tom švédská ekonomika byla hůře nebo i stejně jako naše, když vypnula nesrovnatelně menší část hospodářství,“ uzavřel Bartoň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám