Hlavní obsah

Americká ekonomika klesla nejvíce od krizového roku 2008

Novinky, bož
USA

Americká ekonomika za první tři měsíce letošního roku mezičtvrtletně poklesla o 5,3 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil americký úřad pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis; BEA). Podle serveru listu Financial Times je pokles hrubého domácího produktu (HDP) USA v prvním čtvrtletí největší od krizového roku 2008.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Změna amerického HDP

Článek

Přestože kvůli poměrně slabému prvnímu čtvrtletí loňského roku meziročně americký HDP o půl procenta vzrostl, na ekonomice se už nyní začíná podepisovat krize způsobená pandemií koronaviru.

Jedním z nejvíce postižených odvětví je cestovní ruch a letecká přeprava. Kromě toho v prvním čtvrtletí klesal export a prodej automobilů.

Při převedení výkonu ekonomiky v tomto čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, analytici došli k poklesu ekonomiky o 4,8 procenta. O tomto čísle referují americká média, ale evropské státy tuto metodiku zpravidla nepoužívají.

Nová dohoda o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem začne platit 1. července

Amerika

Výrazný pokles zisku v tomto čtvrtletí hlásily také americké finanční domy. Největší americké bance JPMorgan Chase & Co čtvrtletní zisk spadl o 69 procent na 2,87 miliardy dolarů.

Investiční bance Goldman Sachs v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně klesl o 49 procent na 1,12 miliardy dolarů (27,6 miliardy korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám