Hlavní obsah

Stomilionovou dotaci na toasty stát od Penamu stále nevymáhá

Přestože Evropská komise (EK) už loni na podzim definitivně rozhodla, že neproplatí eurodotaci ve výši 100 milionů, kterou Česko dalo na stavbu inovativní výrobní linky na údajně zdravější toastový chléb v pekárně společnosti Penam, jež spadá pod holding Agrofert, stát ještě stále peníze po firmě vymáhat nezačal.

Foto: Profimedia.cz

Logo Penamu.

Článek

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v listopadu v České televizi řekl, že pokud se ukáže, že evropská dotace byla neoprávněná, stát bude požadovat její vrácení do rozpočtu.

Háček je ovšem v tom, že Česko závěry Komise neuznává, i když EK věc považuje definitivně za uzavřenou.

Stát stále závěry Komise rozporuje

„V tuto chvíli je možné říct pouze, že daná věc není ukončena, řeší se na úrovni ČR–EK. Časový horizont, a jak to dopadne, nelze předjímat,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Havlíček, jehož úřad je za dotační projekt zodpovědný, v listopadu vysvětloval, že Česká republika má ještě možnost podat oponentní znalecký posudek, a tudíž věc nepovažuje za ukončenou.

Státní Čepro koupilo od Agrofertu bez soutěže biopaliva za pět miliard

Ekonomika

„Ale jestliže Evropská komise definitivně rozhodne, že to pro ni nebude akceptovatelné, tak to jde standardně přes finanční úřad a Agrofert to musí vrátit. Tam není jiná cesta, odpustit se to nedá. Takhle se chováme ke každé firmě,“ uvedl tehdy ministr.

Zda Česko nějaký dokument, kterým se pokusí naposledy vymezit proti závěrům Komise, připravuje či jej už odeslalo, není jasné. Podle Filipové vzhledem k tomu, že věc je stále v řešení, není možné takové informace sdělit.

EK: Uzavřeno

Pro Evropskou komisi je podle vyjádření, které obdržely Novinky z Bruselu, věc již uzavřená a neměnná – z evropských peněz projekt nepodpoří.

„V dopise navazujícím na audit útvary Komise trvaly na svém stanovisku, že operace neměla být českými orgány vybrána a že je nezpůsobilá pro spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR),“ sdělil na dotaz Novinek tiskový atašé ze Zastoupení Evropské komise v České republice Martin Svášek.

„Vzhledem k tomu, že v souvislosti s dotčenou operací nebyly dosud Komisi vykázány žádné výdaje, a pod podmínkou, že žádné výdaje nebudou vykázány v budoucnu, bylo dotyčné doporučení v rámci tohoto auditu uzavřeno,“ dodal Svášek.

Soud pozastavil žalobu ČR na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu

Evropa

Penam o evropskou dotaci požádal v roce 2016, a to z operačního programu garantovaného ministerstvem průmyslu a obchodu. Tentýž rok dotaci společnost získala.

Úředníci z Bruselu v závěrečné auditní zprávě ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), která do Česka doputovala loni v říjnu, po měsících potvrdili, že projekt v Pekárně Zelená louka ze skupiny Penam nebyl inovativní, tudíž společnost neměla dotaci získat a české úřady mají projekt zrušit.

Brusel tehdy také poznamenal, že podobný toastový chléb vyráběla německá společnost Lieken AG už v roce 2013, když se stala členem holdingu Agrofert, který má od roku 2017 český premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli zákonu o střetu zájmů zaparkovaný ve svěřenských fondech.

Stomilionovou dotaci budeme chtít po Agrofertu vrátit, řekl Havlíček

Ekonomika

České úřady i premiér a někdejší vlastník holdingu Babiš konečné i předběžné závěry auditu dlouhodobě odmítají.

Agrofert: Nikdo nás nekontaktoval, vše bylo v pořádku

Závěry auditorů i jakékoliv pochybení odmítá i Agrofert. Podle mluvčího Karla Hanzelky se na holding doposud nikdo neobrátil s žádostí o vrácení dotace.

„Nikdo nás ani nekontaktoval s tím, že bychom měli cokoli vracet. Ani k tomu nevidíme žádný důvod,“ odpověděl na dotaz Novinek Hanzelka.

Firma navíc stále trvá na tom, že dodržela veškeré podmínky pro získání dotace a vše bylo v pořádku. „Dotace byla v různých fázích průběžně kontrolována pracovníky MPO. Také jejich závěrečná kontrola potvrdila, že projekt byl celkově ‚bez závad‘,“ doplnil Hanzelka.

Dorazil oficiální překlad auditu. Babiš porušuje české i unijní zákony, konstatuje

Domácí

Přes ministerské úředníky sice projekt v továrně v Herinku u Prahy prošel, ale jen těsně. Získal 65, respektive 63 bodů, přičemž minimum bylo 60.

Přínosem linky částečně zadotované z evropských peněz, která podle mluvčího využívá jedinečnou technologii, jsou prý zdravější, vláčnější a chutnější toasty bez konzervantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám