Hlavní obsah

Dorazil oficiální překlad auditu. Babiš porušuje české i unijní zákony, konstatuje

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR)obdrželo oficiální český překlad auditu Evropské komise k diskutovanému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). V pondělí o tom informovala Česká televize. Babiš jakýkoliv střet zájmů dlouhodobě odmítá.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Závěry unijního auditu do České republiky dorazily už v listopadu. Evropská komise rozhodla, že předseda vlády Babiš je ve střetu zájmů, stále ovládá Agrofert a porušuje tím české i unijní zákony.

Podle mluvčího resortu Viléma Frčka běží od čtvrtka 17. prosince tříměsíční lhůta na odpověď. Během ní musí české úřady informovat, jak uvádí do praxe doporučení Komise.

Komise podle dřívějšího vyjádření europoslance a člena výboru Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) také uvedla, že firmám kolem Agrofertu neproplatí dotace od léta 2018, kdy vstoupila v platnost zpřísněná unijní pravidla o střetu zájmů.

Ve hře je vrácení 450 milionů

Na základě závěrů předběžné auditní zprávy, o níž již rok české úřady s Komisí vedou písemnou diskusi, by mohlo Česko vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun.

Stomilionovou dotaci na toastovou linku Penamu Evropská komise definitivně neproplatí

Domácí

Neproplacené unijní dotace by tak firmě musel zaplatit český stát. Senátní komise například doporučuje žádat, aby Agrofert vrátil státu všechny neoprávněně vyplacené dotace, aby vrácená suma nešla z peněz daňových poplatníků.

Audit se týká dotací ze strukturálních fondů pro někdejší Babišův holding Agrofert, který je od roku 2017 zaparkovaný ve svěřenských fondech. Komise mimo jiné požaduje prověření projektů firem spadajících pod holding, které čerpaly z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Evropská komise potvrdí Babišův střet zájmů

Evropa

Premiér jakýkoliv střet zájmů dlouhodobě odmítá. „Co se týká akcií Agrofertu, tak ty jsem převedl v důsledku Lex Babiš v únoru 2017 do svěřenských fondů a od té doby s nimi nedisponuji, Agrofert neovládám ani neřídím. Proto dlouhodobě a opakovaně tvrdím, že střet zájmů nemám a ani mít nemůžu,” sdělil ČTK v listopadu Babiš.

Ministerstvo pro místní rozvoj vedené ministryní Klárou Dostálovou (za ANO) se Komisi dlouhodobě snaží přesvědčit, že Babiš problémy vyřešil právě umístěním firmy do fondů.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš je ve střetu zájmů, usnesl se Senát

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, uvedl ve středečním usnesení Senát. Potvrdil závěry své dočasné komise, jež posuzovala unijní audity ohledně...

Evropská komise potvrdí Babišův střet zájmů

Závěry auditu Evropské komise týkající se českého premiéra Andreje Babiše (ANO) potvrzují jeho střet zájmů. Český překlad konečné verze zprávy ohledně dotací...

Výběr článků

Načítám