Hlavní obsah

Stavebnictví se propadlo o 16 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební výroba se v březnu 2005 meziročně snížila o 16 procent, neznamená to ale, že by se začalo stavět výrazně méně. Čísla jsou ovlivněna vysokou srovnávací základnou z loňska. Stavební firmy se tehdy snažily dohnat, co se dá, protože od května se zvýšila DPH za stavební práce z pěti na 19 procent.

Článek

Ještě výraznější statistický propad tak ČR čeká v dubnu. Ze stejného důvodu tehdy stavebnictví rostlo o 60 procent, je tedy pravděpodobné, že propad bude zhruba srovnatelný s tímto číslem. Dlouhodobě platí, že stavebnictví je jedním z motorů české ekonomiky a v posledních měsících se mu daří.

Na březnovém propadu se ale podle Českého statistického úřadu (ČSÚ), který v pondělí údaje zveřejnil, podílelo i studené počasí, které v ČR panovalo.

"I když se březnový výsledek může jevit jako zklamání, nehodnotíme ho tak," řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle něj se skutečný růst dá jen těžko odhadnout, ČSÚ vypočítal, že po odečtení vlivů je růst asi 0,4 procenta.

Výroba si růst udrží

Stavební úřady v březnu 2005 vydaly 10 505 stavebních povolení, z toho povolily stavbu 3893 bytů. To je meziročně o 774 bytů méně.

Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, byl v březnu vyšší o 3,7 procenta. Tito lidé měli na výplatních páskách v průměru 17 707 korun, což je o 4,7 procenta více než bylo loni.

Analytik Vejmělek si myslí, že za celý rok stavebnictví poroste asi o sedm procent. Loni to bylo o 9,7 procenta. Stavebnictví drží nad vodou jak bytová výstavba, daná nízkými úrokovými sazbami úvěrů a tedy velkým zájmem o byty, tak výstavba infrastruktury, kterou podporují prostředky z EU.

Reklama

Související články

Stavebnictví v lednu prudce vzrostlo

Stavební výroba v prvním měsíci roku 2005 meziročně vzrostla o 14,2 procenta. Až polovina překvapivého růstu je dána tím, že lidé z oboru stavebnitví v lednu...

Stavebnictví kvůli mrazům zpomalilo růst

Velmi nízké teploty v únoru vedly k tomu, že stavební výroba zpomalila v tomto měsíci meziročně růst na 3,8 procenta. Teploty loni v únoru byly vyšší, stavělo...

Výběr článků

Načítám