Hlavní obsah

Stavebnictví pokračuje v propadu, naposledy rostlo v únoru

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v říjnu reálně meziročně klesla o 10,5 procenta. Meziměsíčně stavební výroba klesla o 1,7 procenta. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Poslední meziroční růst stavebnictví zaznamenalo v únoru, tedy ještě před tím, než v Česku udeřila globální pandemie nemoci covid-19.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební produkce

Článek

„Stavebnictví bylo v říjnu i nadále ovlivněno epidemií koronaviru. Stavební produkci drží velké firmy inženýrským stavitelstvím, pozemní stavitelství je v útlumu,” konstatovala vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Výkon pozemního stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se meziročně snížil o 13 procent. V rámci inženýrského stavitelství, kam patří především dopravní infrastruktura, se stavělo o 4,8 procenta méně než před rokem.

Staví se o desetinu méně než před rokem

Ekonomika

„Také stavební úřady hlásí omezený provoz a povolovací procesy váznou,“ dodala. Stavební úřady vydaly 7004 stavebních povolení, což je meziročně o 7,6 procenta méně. Orientační hodnota povolených projektů klesla meziročně o 35,9 procenta.

V říjnu se nově začalo stavět 2581 bytů – o 23,8 procenta měně než před rokem. Dokončila se stavba 2886 bytů, meziročně o 0,8 procenta méně.

Podle údajů Eurostatu v celé evropské sedmadvacítce v září došlo k meziročnímu poklesu stavební produkce o 2,7 procenta.

Reklama

Související články

Stavebnictví meziročně pokleslo o 10 procent

Stavební produkce v červenci meziročně klesla o 10,4 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly...

Staví se o desetinu méně než před rokem

Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 9,7 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly...

Stavebnictví propadlo o osm procent

Stavební výroba v září meziročně klesla o 8,2 procenta. To je mírně lepší výsledek než za srpen, kdy byl propad 9,7 procenta. Plyne to z údajů Českého...

Výběr článků

Načítám