Hlavní obsah

Staví se o desetinu méně než před rokem

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 9,7 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o tři procenta stavebních povolení více, orientační hodnota povolených projektů klesla o 12 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Stavební produkce v srpnu pokračovala v meziročních poklesech jak v pozemním, tak v inženýrském stavitelství. Klesla také orientační hodnota stavebních povolení i počet zahájených a dokončených bytů,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Oproti červenci stavební výroba v červenci vzrostla reálně o 1,4 procenta. Pozemní stavebnictví zaznamenalo meziroční pokles o 11,2 procenta, na celkovém poklesu stavební produkce se podílí 7,9 procentního bodu. Inženýrské stavebnictví snížilo produkci o 6,2 procenta, k celkovému poklesu tím přidalo 1,8 procentního bodu.

Stavebnictví meziročně pokleslo o 10 procent

Ekonomika

V srpnu se začalo stavět 3198 bytů, což je o tři procenta méně než před rokem. Dostavělo se celkem 2992 bytů, což představuje meziroční pokles o 1,7 procenta.

Orientační hodnota 7 595 stavebních povolení, jež úřady v srpnu vydaly, činí 31,1 miliardy korun.

V celé Evropské unii (EU) podle Eurostatu došlo v červenci k meziročnímu poklesu stavební produkce o 3,9 procenta. U pozemních staveb pokles činí 4,2 procenta a v inženýrském stavebnictví o 0,4 procenta. Srpnová data Eurostat zveřejní za necelé dva týdny.

Reklama

Související články

Nájemné se v pražských bytech snížilo

Průměrné nájemné v Praze je o osm procent nižší než před rokem. Větší pokles zažilo širší centrum Prahy, menší její okraje. Důvodem je propad turismu...

Výběr článků

Načítám