Hlavní obsah

Státní zaměstnanci se nedohodli s vládou na platech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odboráři veřejné správy se nedohodli se zástupci vlády na vývoji mezd státních zaměstnanců v příštím roce. Souhlasí sice s navrhovaným rozpuštěním 13. a 14. platů do 12 měsíčních příjmů, žádají ale peníze na 13 mezd a jejich valorizaci, uvedla mluvčí odborů rozpočtových a příspěvkových organizací Alena Vondrová.

Článek

Odboráři nemají ale neshody jen s vládou, rozpory panují i mezi nimi. "Budeme souhlasit s rozpuštěním jednoho celého dalšího platu do měsíčních tarifů pouze za předpokladu, že bude současně zajištěna valorizace platu," upřesnila Vondrová. Valorizace by měla podle ní minimálně pokrýt inflaci, aby neklesla reálná hodnota příjmů. Sumu, která by měla v příštím roce do mezd putovat, mluvčí svazů ROPO neupřesnila. "Částky, které dnes řekl ministr financí, jsou částečně vůbec nekryty," uvedla pouze.

Kvůli rozhodnutí vlády vyplatit státním zaměstnancům letos místo poloviny 13. platu jeho desetinu chystají odbory na 21. dubna hodinovou stávku. O 14. platech budou s kabinetem jednat.

Podle Vondrové musí být nejdřív jasné, kolik peněz připadne na platy většiny zaměstnanců veřejného sektoru. Teprve pak je možné diskutovat o zavedení zákona o služebním poměru. Norma by měla platit od ledna a upravovat mzdy v bezpečnostních složkách, tedy třeba policistům a hasičům. "Není možné, aby byly zavedeny zákony o služebním poměru na úkor toho, že by byly zmraženy platy většiny zaměstnanců," řekla mluvčí ROPO.

Ministři pro zrušení platů navíc

Ministři přicházející na dnešní zasedání kabinetu se shodovali v tom, že by měly být 13. a 14. platy zrušeny. "V KDU vždycky převažoval názor, že je to přežitek začátku 90. let," řekl novinářům lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek. "Měly se zrušit už dávno, navrhoval jsem to před čtyřmi lety, před dvěma lety a loni," uvedl unionistický ministr informatiky Vladimír Mlynář. Pro zrušení je i ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám