Hlavní obsah

Státní Čepro koupí biolíh od Agrofertu za 700 milionů. Biosložky se přitom ruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní distributor paliv Čepro počátkem března uzavřel rámcovou smlouvu na dodávku biolihu za 700 milionů korun se společností Ethanol Energy, která spadá pod koncern Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Surovina poslouží jako biosložka k přimíchávání do benzinu. Tuto povinnost však plánuje nynější vláda zrušit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skladiště zásob ropy v Nelahozevsi

Článek

Do zadávacího řízení Čepra na dodávky biolihu se přihlásili dva zájemci. S druhým z nich, slovenskou firmou Enviral, Čepro podepsalo rámcovou smlouvu také za 700 milionů korun. Vyplývá to z Věstníku veřejných zakázek.

Babiš: Zrušení přimíchávání biopaliv je podporou Putina

Domácí

Čepro odebíralo biopaliva od firem z holdingu Agrofert i v době, kdy byl Babiš ve vládě. Argumentovalo právní analýzou, kterou si nechalo vypracovat kvůli auditní zprávě Evropské komise o Babišově možném střetu zájmů.

Před rokem podle serveru Seznam Zprávy začala policie prověřovat zakázky na biosložku do nafty v hodnotě pěti miliard korun, které Čepro zadalo Agrofertu bez soutěže. Loni v květnu pak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal stanovisko, podle kterého Čepro na nákupy biopaliv od firem z Agrofertu vypisovat tendry podle zákona o veřejných zakázkách nemusí.

Na dodávkách biosložek pro Čepro mají firmy z holdingu Agrofert dlouhodobě zhruba poloviční podíl. K dodavatelům Čepra spadajícím pod Agrofert patří největší výrobce biopaliv v Česku, lovosická firma Preol, a také společnost Primagra z Milína na Příbramsku.

Vláda přimíchávání biopaliv ruší 

Vláda ve středu v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině schválila mimo jiné zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) zrušení povinnosti u nafty povede k jejímu zlevnění 1,50 až dvě koruny na litr. Záměr schválený vládou počátkem března kritizovalo Babišovo hnutí ANO. Babiš uvedl, že k nahrazení biosložek bude muset Česko nakoupit navíc 690 tisíc tun ropy z Ruska.

Vláda schválila snížení spotřební daně na naftu a benzín

Domácí

Čepro provozuje síť 1165 kilometrů produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnosti náleží přes 200 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Zrušení biosložky paliva moc nezlevní

Zrušení přimíchávání biosložky do pohonných hmot, které ve středu schválila vláda, sníží ceny v rozsahu od jedné do dvou korun za litr. Při stávajících cenách...

Výběr článků

Načítám