Hlavní obsah

Babiš: Zrušení přimíchávání biopaliv je podporou Putina

Poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil ve čtvrtek rozhodnutí vlády o zastavení přimíchávání biopaliv do pohonných hmot za podporu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli vyšší potřebě ropy. Největším výrobcem biopaliv v ČR je společnost Preol, která patří do holdingu Agrofert z Babišových svěřenských fondů a z výroby biopaliv první generace dlouhodobě profituje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Rozhodnutí o zrušení přimíchávání biopaliv znamená podporu Putinova režimu. Znamená to dodatečný nákup 690 000 tun ropy od Putina, který vraždí lidi na Ukrajině,“ oznámil Babiš s tím, že jde o podporu ve výši 14 miliard pro ruský režim.

Babiš kritizoval rozhodnutí s tím, že znamená vyšší příjem pro společnosti Unipetrol či Čepro, které zpracovávají a distribuují pohonné hmoty, zatímco občanů se podle něj nedotkne. Podle ministerstva financí by ale cena paliv měla díky tomu klesnout o dvě koruny.

Vláda zrušila přimíchávání biosložek do paliv i silniční daň

Ekonomika

Biosložky se do pohonných hmot přimíchávají od roku 2007. Nejprve do nafty, od roku 2009 i do benzinu. Dodavatelé pohonných hmot tak musejí nyní přimíchávat povinně alespoň 4,1 procenta biosložky do benzinu a šest procent do nafty.

Čeští zemědělci tak v posledních letech často dávali přednost pěstování řepky, která se využívá k výrobě biopaliv první generace, před jinými plodinami, které by zvýšily potravinovou soběstačnost země.

Státní Čepro koupilo od Agrofertu bez soutěže biopaliva za pět miliard

Ekonomika

To by se mohlo do budoucna změnit. ČR by zároveň mohla přejít podobně jako další země na modernější biopaliva, u nichž je základní složkou nepotravinářská biomasa.

Vláda rozhodla vedle zastavení přimíchávání biopaliv rovněž o zrušení silniční daně. Údajně v souvislosti s válkou na Ukrajině se ceny pohonných hmot na tuzemských čerpacích stanicích dostaly na rekordní výši. Nic na tom nezměnil ani pokles cen ropy a posílení koruny. Vláda se proto hodlá zaměřit na marže prodejců a distributorů.

Vláda si došlápne na marže u benzínu. Proti hříšníkům chce tvrdě zasáhnout

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám