Hlavní obsah

Stát má přes 23 tisíc nepotřebných nemovitostí

Novinky, tov

V Česku je 23 319 nepotřebných státních nemovitostí, které jsou zapsány na jiné státní instituce než Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jde o pozemky, budovy, ale i rodinné domy či skleník. Odhalila to inventura nepotřebných nemovitostí státu, kterou úřad inicioval.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V loňském roce jsem zaslala jednotlivým ústředním orgánům státní správy a likvidátorům státních podniků položkový seznam jejich nemovitostí s žádostí o provedení inventury, tedy posouzení, zda danou nemovitost potřebují, nebo nepotřebují k činnosti. Z obdržených reakcí jsme identifikovali 23 319 nepotřebných nemovitostí,” řekla ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Přitom inventuru provedlo pouze 80 procent subjektů, 16 procent neodpovědělo a čtyři procenta odmítly inventuru provést zpravidla s odůvodněním, že se na ně nevztahuje zákon o majetku státu.

„Bohužel mezi státními institucemi, které neprovedly inventuru, jsou ty, na něž je v katastru nemovitostí evidováno nejvíce položek,“ dodala Arajmu.

Z 23 319 nemovitostí, které státní instituce označily za nepotřebné, jich je 16 700 určeno k převodu na ÚZSVM, o zbylé se postarají jednotlivé instituce.

Na seznamu je i skleník a rekreační tábor

Nejvíce nepotřebných nemovitostí (celkem 8033) identifikovalo Ředitelství silnic a dálnic, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (2409) a ministerstvo zemědělství (966). Nejvíce nemovitostí určených k převodu na úřad se nachází v působnosti Územního pracoviště ÚZSVM Ostrava (celkem 4693), nejméně naopak v Českých Budějovicích (celkem 555).

Z nemovitostí, které jsou určeny pro převod na ÚZSVM, převažují pozemky, kterých je celkem 15 660 o celkové rozloze 18 024 329 m². K převodu na ÚZSVM je také určeno celkem 981 budov, mezi nimi se nachází mimo jiné 13 bytových domů, 105 objektů k bydlení, 21 rodinných domů, jeden skleník či dva průmyslové objekty.

Bytový podnik v Praze 7, který je v likvidaci, například určil k převodu na ÚZSVM budovu, která tvoří součást komplexu „Molochov“ na pražské Letné. Od Národního institutu pro další vzdělávání ÚZSVM získá do správy rekreační areál tábora v Běstvině a bytový dům v Ostravě na ÚZSVM převede Ředitelství silnic a dálnic.

Majetkový úřad do inventury své nemovitosti nezařadil, protože již všechny své nemovitosti na potřebné a nepotřebné rozdělené má. Celkem má ÚZSVM v portfoliu téměř 131 tisíc nemovitostí, z nichž je přes 97 procent pozemků. Naprostá většina z těchto pozemků je však malé výměry, do 500 m².

„Klesající lukrativnost portfolia ÚZSVM by mělo změnit právě přebírání nepotřebných nemovitostí od státních institucí. Koncentrací vznikne jedno místo pro hospodaření a prodej nepotřebných státních nemovitostí,” dodal mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Reklama

Výběr článků

Načítám