Hlavní obsah

Stát bude letos potřebovat na financování dluhu méně než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí (MF) bude letos potřebovat na financování státního dluhu 552,1 miliardy korun. Loni to bylo 690,4 miliardy korun. Vyplývá to ze aktualizované Strategie financování státního dluhu, kterou zveřejnilo ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V rámci strategie MF počítá příští rok se schodkem státního rozpočtu 270 miliard korun a o rok později s 250 miliardami korun. Pro letošní rok Sněmovna schválila rozpočet s deficitem 280 miliard korun.

Celková částka na financování dluhu se skládá právě z plánovaného deficitu státního rozpočtu 280 miliard korun a z 272,1 miliardy korun, které budou potřeba na letošní splátky dluhopisů. Celková suma by přitom měla v dalších letech klesat. Pro rok 2023 počítá MF s 482,3 miliardami korun na financování dluhu a v roce 2024 s 379,9 miliardy korun.

Státní dluh je rekordní, na každého Čecha připadá 231 tisíc

Ekonomika

Ve Strategii financování státního dluhu, kterou MF zveřejnilo počátkem ledna, nebyla uvedena celková suma potřebná letos na financování dluhu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tehdy uvedl, že předběžně úřad pracuje se zhruba 573,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám