Hlavní obsah

Srovnání cen benzínu: Na Jadranu je draze, v Bulharsku a Maďarsku levněji

Češi, kteří míří autem do Chorvatska, na Jadranu natankují benzín v průměru o téměř dvě koruny na litr dráž než v Česku. Průměrná cena nafty je vyšší o zhruba 50 haléřů. Vyplývá to z aktuálních dat Evropské komise a CCS. Vyšší ceny pohonných hmot jsou například také ve Slovinsku nebo Itálii, levněji je naopak v Bulharsku nebo Maďarsku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání cen pohonných hmot v EU

Článek

V Chorvatsku motoristé průměrně za litr benzínu zaplatí v přepočtu 31,66 Kč, za litr nafty pak 29,02 Kč. Vyšší ceny proti ČR jsou také ve Slovinsku. Nejdráže je z oblíbených turistických destinací tradičně v Itálii, kde zejména kvůli vysokým spotřebním daním stojí litr benzinu bezmála 39 korun, nafta pak téměř 35 korun za litr.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny v tuzemsku sleduje, prodávají nyní čerpací stanice v Česku benzín průměrně za 29,72 koruny za litr a naftu za 28,55 koruny za litr.

„Výrazně dražší jsou pohonné hmoty zejména směrem na západ od českých hranic. V Polsku, Rakousku, Maďarsku a v případě nafty i na Slovensku lze naopak natankovat levněji, což je důsledek posílení koruny vůči euru," shrnul  analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Relativně levněji tak pro české motoristy vyjde cestování k Černému moři nebo k maďarskému jezeru Balaton.

Vyplatí se sjet z dálnice

Stejně jako v ČR i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od těch průměrných významně liší. Dražší jsou především čerpací stanice v okolí velkých měst, vyhlášených letovisek a na hlavních tazích.

„Při cestách do Itálie se může vyplatit natankovat v městě Livigno, kde se neplatí spotřební daň. Průměrná cena benzínu tam pak je 25,60 Kč za litr, nafta tam stojí 21,7 Kč za litr. Obecně platí, že ve všech státech EU mimo dálnice jsou pohonné hmoty levnější až o několik korun na litr,” řekl Tomčiak Novinkám. Upozornil také na to, že ceny pohonných hmot jsou často dotované u velkých nákupních středisek.

Řidičům doporučuje dopředu vyhledat levné pumpy na internetu. Informace o cenách na čerpacích stanicích ve frekventovaných zahraničních destinacích nabízí například web a aplikace Mapy.cz. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám