Hlavní obsah

Průměrná cena benzínu klesla pod 30 korun, zlevnila i nafta

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku pokračují ve zlevňování. Průměrná cena klesla od minulého týdne pod třicetikorunovou hranici na 29,85 koruny za litr, což je o 19 haléřů méně než před týdnem. Průměrná cena nafty potom klesla o 17 haléřů na 28,89 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 21. červnu

Článek

Ceny pohonných hmot tak klesají přes dva měsíce v řadě. Benzín od konce dubna v průměru zlevnil o 1,35 koruny, nafta dokonce 1,51 koruny.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde motoristé ještě donedávna jako v jediném kraji platili za Natural 95 více než 31 korun za litr. Tento týden však tamní ceny poklesly na průměrných 29,85, což je o 36 haléřů méně než před týdnem.

Naftu Pražané natankují v průměru za 29,97 koruny za litr. Její cena tak klesla o 33 haléřů. Druhá nejdražší je v Olomouckém kraji, kde za ni řidiči platí o 72 haléřů méně než v Praze a o 23 haléřů méně než v minulém týdnu – 29,13 koruny.

Ceny ropy se navzdory růstu zásob v USA zvyšují

Ceny ropy na světových trzích ve středu pokračovaly v růstu, přestože statistika ukázala další růst zásob v USA.

Severomořská ropa Brent stoupla o 1,1 procenta na 47,20 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI rostla o procento na 44,70 dolaru za barel.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další země jako Rusko se na konci května shodli na prodloužení listopadové dohody o snížení těžby. Na základě této dohody se zavázali ke snížení těžby ropy na 32,5 miliónu barelů denně.

Dohoda měla za cíl snížením dodávek ropy zvýšit její cenu. Ceny ropy nadále spíše klesaly mimo jiné v důsledku těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány.

Reklama

Výběr článků

Načítám