Hlavní obsah

Spojené státy si došláply na Google, nelíbí se jim reklama ve vyhledávání

Novinky, Bohumír Žídek

Americké ministerstvo financí podalo žalobu na společnost Google kvůli možnému porušení antimonopolní legislativy. V úterý o tom informoval server listu Financial Times. Podle zástupce ministerstva se úřadu nelíbí systém kontextových reklam navázaných na výsledky vyhledávání.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K žalobě se vedle ministerstva připojilo dalších 11 státních žalobců.

Krok ministerstva otevírá jeden z nejvýznamnějších případů v oblasti antimonopolní legislativy od sporu s Microsoftem v 90. letech, poznamenal Financial Times.

Konkrétní podrobnosti o obsahu žaloby zatím federální soud ve Washingtonu, kam byla podána, ani ministerstvo spravedlnosti nezveřejnily. Podle zástupce resortu nicméně žaloba nebude upřesňovat způsob, jakým by žalovaná strana měla napravit údajnou újmu.

Apple, Google i Facebook. Spojené státy si došlápnou na technologické giganty

Internet a PC

Nepřátelsky je vůči technologickým společnostem naladěn i Kongres. Po více než ročním vyšetřování dospěl právní podvýbor americké Sněmovny reprezentantů k závěru, že Amazon, Apple, Google a Facebook jsou příliš dominantními hráči na trhu a měl by je omezit zákon. Panují obavy i z toho, že by zákonodárci mohli chtít firmy přinutit k rozdělení.

Spojené státy čekají 3. listopadu prezidentské volby. Obhajující prezident Donald Trump se mimo jiné pokoušel o zákaz čínské sociální sítě TikTok. Kromě toho kritizoval tuzemské technologické firmy jako Twitter, Facebook nebo právě Google kvůli údajnému umlčování konzervativních názorů.

Na Google si před časem došlápla i Francie. Ta se společnost snaží přimět, aby mediálním firmám platila za to, že Google své uživatele upozorňuje na jejich zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám