Hlavní obsah

Spojené státy budou i za 20 let největší ekonomikou světa, říká studie

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně do roku 2035 by si ekonomika Spojených států měla udržet světový primát. Nic na tom podle studie institutu Prognos nezmění ani rychlý růst čínské ekonomiky. Na svých stránkách to uvedl list Die Welt.

Článek

Do roku 2035 by měl hrubý domácí produkt (HDP) Číny stoupnout ze současných 3,7 biliónu eur na 11 biliónů. HDP Spojených států by ovšem měl vzrůst z dnešních 11 biliónů eur na 19 biliónů.

Prognóza očekává, že Spojené státy dosáhnou v roce 2035 27procentního podílu v rámci globální ekonomiky, u Číny se bude jednat o podíl ve výši 16,5 procenta.

„V současné době si čínská vláda stěžuje, pokud ekonomický růst klesne pod osm procent. Do budoucna bude země ale ráda za poloviční růst,” nechal se slyšet Michael Böhmer, hlavní ekonom institutu Prognos.

Největší ekonomiky eurozóny Německo bude v roce 2035 vykazovat podíl 4,6 procenta v globální ekonomice, což zemi vynese páté místo. Na třetím místě se umístí Indie (podíl 5,3 procenta), čtvrtou pozici obsadí Japonsko (podíl 7,2 procenta).

Pro zajímavost podíl Velké Británie v rámci světové ekonomiky bude 4,1 procenta, Brazílie 3,5 procenta, Mexika 2,7 procenta, Itálie 2,5 procenta a Kanady 2,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám