Hlavní obsah

Špinavé peníze se nejvíc protáčí v Číně

– Washington

První místo na seznamu zemí, přes které proudí špinavé peníze, zaujímá Čína. Za rok 2010 se objem špinavých peněz vyšplhal na téměř 859 miliard dolarů (asi 16,5 biliónu korun), na nejlidnatější zemi světa z toho připadala skoro polovina. Uvádí to zpráva organizace Global Financial Integrity (GFI), která bojuje za zprůhlednění finančních transakcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Špinavé peníze z Číny putují buď do daňových rájů, nebo do bank ve vyspělých zemích. Z Číny tak proudí osmkrát větší objem špinavých peněz než z Malajsie a Mexika, které jsou na dalších místech.

„Astronomické sumy špinavých peněz nadále proudí z rozvojových zemí dál do daňových rájů a bank ve vyspělých zemích,“ upozornil ředitel GFI Raymond Baker.

Podle Bakera z rozvojových zemí přitom odtéká čím dál víc peněz v době, kdy se bohaté i chudé země snaží podpořit hospodářský růst. „Tato zpráva by měla být pro světové lídry budíčkem, že je třeba dělat víc, pokud se má ten škodlivý odtok peněz zastavit,“ dodal.

Mezi prvními deseti státy se nově objevily Indie, Nigérie a Filipíny. Ve všech deseti zemích je závažným problémem korupce a ve většině existují obrovské rozdíly mezi bohatými a chudými. Typické jsou ale podle GFI také problémy s vnitřní bezpečností.

Kriminalita, korupce a daňové úniky stály rozvojový svět v posledních deseti letech do roku 2010 zhruba 5,9 biliónu dolarů (asi 113 biliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám