Hlavní obsah

Spekulace o převzetí ženou vzhůru akcie vlastníka Plzeňského Prazdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř na den přesně jako loni se objevila zpráva, že světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev plánuje podat nabídku na převzetí konkurenčního nadnárodního pivovaru SABMiller, vlastníka Plzeňského Prazdroje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Akcie SABMiller po zveřejnění zprávy rostou o více než 20 procent, akcie AB InBev přidávají přes deset procent.

O záměru svého většího konkurenta ve středu informoval SABMiller, který je druhou největší pivovarnickou skupinou na světě. Zprávu mezi prvními přinesl list The Wall Steet Journal. Na základě tržní hodnoty SABMiller odhaduje, že případná transakce by mohla mít hodnotu přes 75 miliard dolarů (1,8 biliónu korun).

Zajímavé je, že téměř stejnou zprávu, že se světová pivovarská jednička chystá převzít největšího konkurenta, zveřejnil The Wall Steet Journal loni 15.září s odkazem na své zdroje z těchto firem. [celá zpráva]

Společně by mohli zvýšit marže

SABMiller ve středu v krátkém sdělení oznámil, že AB Inbev zamýšlí podat návrh na jeho převzetí. Není ale podle něj jisté, že se tak stane. Stejně tak nejsou jisté podmínky případné nabídky.

Podobně  záhadně se podle BBC vyjádřila společnost AB InBev. S vedením SABMiller prý jedná o možném spojení firem, jednání ale „nemusí vést k nabídce či dohodě o převzetí”.

I přesto začali investoři akcie obou firem nakupovat ve velkém. Podle ekonomů by spojení firem přispělo ke snížení nákladů díky synergiím a obří kolos by mohl lépe tlačit na zvýšení cen a tedy zvýšit marže.

SABMiller vlastní značky jako Peroni, Grolsch a Pilsner Urquell. Skupina Anheuser-Busch InBev má ve svém portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně Budweiser, Beck's, Corona nebo Stella Artois.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám