Hlavní obsah

Světová pivovarská jednička se chystá převzít největšího konkurenta

Světová pivovarská jednička Anheuser-Busch InBev se údajně chystá podat nabídku na převzetí svého hlavního globálního konkurenta SABMiller, vlastníka Plzeňského Prazdroje, za 122 miliard dolarů (2,6 biliónu korun). Podle pondělní zprávy listu The Wall Street Journal jedná AB InBev s bankami o financování takové transakce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Zpráva přišla krátce poté, co nizozemský Heineken, který třetí je na světovém trhu piva, odmítl návrh SABMilleru jednat o možnosti vzájemného spojení.

Podle listu, který citoval osobu obeznámenou s jednáním, zatím AB InBev se SABMillerem aktivně nejedná. Před předložením formální nabídky si chce nejprve zajistit financování.

Akcie SABMilleru po zprávě vyskočily o 12 procent, uvedla agentura Reuters. Kurz akcií AB InBev před zahájením oficiálního obchodování na Wall Street posílil o téměř tři procenta. Žádná z firem se zatím ke zprávě nevyjádřila.

Heineken rodina neprodá

Heineken v pondělí uvedl, že rodina Heinekenů, která v nizozemské společnosti vlastní přes 50 procent akcií, odmítla návrh, s nímž za vedením firmy přišel SABMiller, a dala najevo, že hodlá zachovat firmu samostatnou. Podle agentury Bloomberg se SABMiller tímto krokem chce sám bránit před případnou nabídkou ze strany AB InBev.

Skupina Anheuser-Busch InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck's a Stella Artois, a loni její tržby přesáhly částku 43 miliard dolarů.

Vleklé právní spory

Po Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic, počínaje převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě přes koupi nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing po získání australské skupiny Foster’s v roce 2011. Skupina loni vytvořila tržby přes 23 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám