Hlavní obsah

Španělský Repsol kupuje kanadského těžaře za 287 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská ropná skupina Repsol se dohodla na převzetí pátého největšího kanadského těžaře ropy Talisman Energy za celkem 13 miliard amerických dolarů (287 miliard korun). Akvizice výrazně posílí těžařské aktivity Repsolu a zaplní mezeru, která skupině zůstala po znárodnění jejích argentinských aktiv v roce 2012.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Repsol se s vedením Talismanu dohodl, že nabídne za akcie firmy 8,3 miliardy USD a převezme jeho dluh v sumě 4,7 miliardy dolarů. Nabízená cena je 56 procent nad pondělní závěrečnou tržní cenou akcií kanadské firmy, uvedla agentura Reuters.

Převzetím Talismanu si Repsol zvýší těžbu ropy a plynu o 76 procent na 680 000 barelů ropného ekvivalentu denně. Objem prokázaných rezerv ropy a plynu vzroste Repsolu o 55 procent.

Spojená společnost bude patřit mezi 15 největších soukromě vlastněných těžařů ropy a plynu na světě. Bude zaměstnávat přes 27 000 lidí a působit bude ve více než 50 zemích světa.

Reklama

Související články

Letenky zlevní díky nízkým cenám ropy

Průměrné ceny zpátečních letenek by příští rok mohly být o zhruba pět procent nižší než letos. Ve výhledu na příští rok to oznámilo Mezinárodní sdružení pro...

Výběr článků

Načítám