Hlavní obsah

Španělsko to prý má spočítané, o víkendu požádá o pomoc

Madrid/Berlín

Španělsko o víkendu požádá Evropskou unii o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor. Tvrdí to několik zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters. Pokud se informace potvrdí, stane se Španělsko čtvrtou a zdaleka největší zemí eurozóny, která byla nucena požádat o zahraniční finanční pomoc. Mluvčí španělské vlády ale reagovala, že o žádné připravované žádosti nic neví.

Foto: Reuters

Protesty jsou v krizí ohroženém Španělsku poměrně časté.

Článek

Brusel se jen omezil na sdělení, že pomoc je připravena, pokud o ni Madrid požádá.

Oznámení má během soboty předcházet i telekonference ministrů financí členských zemí eurozóny. Na ní se bude o žádosti hovořit, o žádné konkrétní částce pomoci se ale zdroje nezmiňují. Mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj nepotvrdil informace, že je na sobotu telekonference plánována.

Dohody podle jednoho ze zdrojů musí být dosaženo ještě před parlamentními volbami v Řecku, které jsou plánovány na 17. června. Hrozí totiž, že výsledek voleb může znamenat odchod Řecka z eurozóny. Šance na úspěch mají strany, které odmítají dohodnutá úsporná opatření.

Ve čtvrtek mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings srazila hlavní rating Španělska hned o tři stupně na známku BBB a varovala právě před dopady bankovní krize. Znovu se začaly zvyšovat i náklady na obsluhu španělského dluhu, které se blíží kritickým hodnotám. [celá zpráva]

Španělské banky se stále nevzpamatovaly z dopadů krize na tamním realitním trhu, která trvá už od roku 2008. Banky mají ve svých úvěrových portfoliích značné objemy nesplácených úvěrů, které ohrožují likviditu a znemožňují jejich ozdravení. Fitch odhaduje, že na sanaci bank bude Madrid potřebovat 50 až 60 miliard eur (až 1,5 biliónu korun), v krajním případě ale až 100 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám