Hlavní obsah

Španělsko chce dát sbohem jaderné energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko hodlá v letech 2025 až 2035 uzavřít všech svých sedm jaderných elektráren. Oznámila to v úterý ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Uzavření jaderných elektráren je součástí plánu, podle kterého se má veškerá elektrická energie ve Španělsku od roku 2050 vyrábět z obnovitelných zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna ve Španělsku

Článek

V současnosti pochází ve Španělsku z obnovitelných zdrojů asi 40 procent elektřiny, zatímco podíl jaderných elektráren mírně přesahuje 20 procent. Jaderné elektrárny ve Španělsku zahájily provoz v letech 1983 až 1988 a jejich vlastníky jsou španělská Iberdrola, italské firmy Endesa a Naturgy a portugalská společnost EDP, poznamenala agentura Reuters.

Premiér Pedro Sánchez minulý měsíc uvedl, že reforma španělského energetického systému si v letech 2021 až 2030 vyžádá investice v hodnotě 235 miliard eur (6,1 bilionu korun).

Španělská vláda podle ministryně tento měsíc představí parlamentu plán pro boj se změnami klimatu. Podle návrhu plánu vypracovaného v loňském roce hodlá vláda mimo jiné zakázat od roku 2040 prodej benzinových, naftových a hybridních automobilů.

K odklonu od jaderné energie se již dříve rozhodlo Německo v reakci na jadernou havárii v japonské Fukušimě. Poslední jadernou elektrárnu chtějí uzavřít do roku 2022.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám