Hlavní obsah

Španělské banky mají nejvyšší podíl špatných úvěrů za 17 let

Madrid

Podíl špatných úvěrů na celkovém objemu půjček u španělských bank se v prosinci zvýšil na 7,61 procenta. To byla nejvyšší úroveň od října 1994. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila tamní centrální banka.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos

Článek

Celková výše úvěrů, které jsou v prodlení se splácením, vzrostla o 1,5 miliardy eur (asi 37,5 miliardy korun) na 135,7 miliardy eur (asi 3,4 biliónu korun). Objem nesplácených úvěrů v zemi stabilně roste, protože zemi se nedaří snížit vysokou nezaměstnanosti a podpořit stagnující ekonomiku.

Španělsko patří k zemím, které mají v eurozóně v současné době největší problémy. Země sice nebyla nucena žádat o mezinárodní finanční pomoc, výsledky zátěžových testů evropských bank ale potvrdily, že s malými španělskými spořitelnami je stále spojeno vysoké riziko.

Španělská ekonomika se také zřejmě již propadla do druhé recese za tři roky. Ekonomiku ohrožuje zpomalování vývozu do dalších zemí eurozóny kvůli dluhové krizi a slabá domácí poptávka, protože lidé raději šetří v obavách, že přijdou o práci. Bez práce je v zemi více než pětina obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám