Hlavní obsah

Soud zamítá jeden pokus o zablokování peněz na účtech Bohemia Energy za druhým

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl i třetí pokus o zablokovaní peněz na účtech Bohemia Energy. Návrhem na předběžné opatření chtěl insolvenční správce Jaroslav Brož zablokovat 160 milionů korun z majetku společnosti Bohemia Energy ve prospěch podnikatele Tomáše Bárty. Vyplývá to z usnesení soudu. Podle Bohemia Energy jde o peníze, které jsou určeny bývalým zákazníkům na vyplacení přeplatků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo společnosti Bohemia Energy na pobočce jejího zákaznického centra

Článek

Brož se podle usnesení domáhal předběžného opatření kvůli prodeji podílů Bohemia Energy v dceřiných společnostech. Podle soudu je ale podstatou prodeje obdržení prostředků pro Bohemia Energy, které použije na uspokojení věřitelů, a jde tedy pouze o přeměnu aktiv.

"Brož svým jednáním účelově poškozuje naši společnost a ohrožuje vyplácení přeplatků našim bývalým zákazníkům. Činí tak i přesto, že soudy opakovaně potvrzují, že jedná nedůvodně. My děláme vše pro to, abychom vrátili našim bývalým zákazníkům jejich přeplatky," řekla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Bohemia Energy: Soud zamítl zablokování 800 milionů

Ekonomika

Soud v listopadu zamítl dva pokusy o zablokování peněz Bohemia Energy, nejdříve šlo o 800 milionů, následně o 160 milionů korun. Novotná již dříve uvedla, že insolvenční správce podle názoru firmy hájí zájmy podnikatele a majitele skupiny Credit One Petra Bujnocha, která se zabývá vymáháním pohledávek.

Bárta se v minulosti přel s Bohemia Energy o údajný desetinový podíl ve společnosti. Po krachu jeho skupiny EMTC se stal předsedou věřitelského výboru právě Bujnoch, který je Bártovým největším věřitelem.

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu 13. října. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu více než 600 tisícům zákazníkům, plyn téměř 300 tisícům.

Klienti ze zákona přešli do tzv. režimu dodavatele poslední instance, stovky tisíc z nich již podle informací energetických firem uzavřely smlouvy s novými dodavateli.

Reklama

Výběr článků

Načítám