Hlavní obsah

Soud zahájil insolvenční řízení s Čezeta Motors

Aktualizováno

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Čezeta Motors, která v Prostějově vyráběla elektrické skútry Čezeta a potýká se s milionovými dluhy. Insolvenční návrh na sebe podala samotná firma Čezeta Motors. Soudu navrhla prohlášení konkurzu na svůj majetek. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Čezeta 506

Článek

Generální ředitel a majoritní vlastník společnosti Čezeta Motors Neil Eamonn Smith podání insolvenčního návrhu zdůvodnil tím, že se firmě nepodařilo najít kupce a její stávající majitelé nebyli ochotni vložit dostatečnou hotovost pro další pokračování činnosti. Firma se kvůli tomu dostala do platební neschopnosti a přerušila produkci.

Závazky společnosti Čezeta Motors činí celkem 13,273 milionu, hodnota jejího majetku byla vyčíslena na 5,265 milionu

Společnost sídlící v Prostějově není podle Smithe zisková, i když ztráty se v letech 2018 až 2020 každoročně snižovaly. Za roky 2018 a 2019 vykázala dohromady ztrátu přes 21 milionů korun.

„Na čekací listině je přes 100 000 eur (2,6 milionu korun) prodejních objednávek a Čezeta je prakticky bez dluhů, kromě dluhů vůči svým vlastníkům,” uvedl Smith v lednu.

Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že závazky společnosti Čezeta Motors činí celkem 13,273 milionu korun a hodnota jejího majetku byla vyčíslena na 5,265 milionu korun. Dluhy firmy tak převyšují její majetek zhruba o osm milionů korun.

Výrobce elektrických skútrů Čezeta zřejmě skončí v insolvenci, nenašel kupce

AutoMoto

Nového majitele začala firma Čezeta Motors hledat loni na podzim. Smith vlastní podíl 70 procent a drobní investoři zastoupení crowdfundingovou firmou Crowdberry zbylých 30 procent.

Crowdberry s investory podnikla podle jednoho z partnerů Hynka Bartíka mnoho kroků nad rámec své běžné činnosti s cílem zabránit insolvenci Čezety a snížit náklady firmy, včetně poskytnutí financování a lidských zdrojů. „Jednání o možných řešeních situace stále probíhají. Společným cílem Crowdberry a investorů je najít řešení insolvence firmy, stejně jako dlouhodobé řešení situace ve formě nalezení strategického partnera nebo prodeje firmy strategickému investorovi. Potřebný kapitál na řešení aktuální insolvence mají naši investoři připraven,” uvedl Bartík.

Společnost před osmi lety přišla s prototypem elektrického skútru, který vycházel ze slavného „prasete” vyráběného továrnou ČZ v 50. a 60. letech. V letech 2018 až 2020 vyrobila první sérii 60 skútrů typu 506, které vyvezla do deseti zemí v Evropě. V Česku loni prodala jeden motocykl a o rok dříve 13 strojů.

V roce 2018 česko-slovenská crowdfundingová společnost Crowdberry vybrala pro firmu 20 milionů Kč na zahájení sériové výroby prvního elektrického vozidla v České republice. Téměř celý skútr vznikal v České republice za pomoci sítě 30 místních dodavatelů.

Výrobce obleků Blažek věří v záchranu

Koronavirus

Čezeta v současnosti vyvíjela nový model o 50 procent levnější než ten současný, který vyjde na více než 300 000 Kč. Elektrická Čezeta se stala Motocyklem roku ve své kategorii. Elektrické motorky v areálu Wikov v Prostějově montovala desítka zaměstnanců. Plány na expanzi počítaly s až 50 zaměstnanci a výrobou 2000 strojů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám