Hlavní obsah

Šok pro ekonomiku: Německo může spadnout až o 20 procent

Novinky, bož

Německá ekonomika se letos propadne o pět až 20 procent. Míra propadu bude záviset na tom, jak dlouho potrvají restriktivní opatření v reakci na globální pandemii nemoci Covid-19. Ve středu to uvedl ekonom Institutu ifo Klaus Wohlrabe.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

Globální ekonomiku i ekonomiky jednotlivých zemí drtí pandemie nemoci Covid-19, která si vyžádala řadu drastických opatření včetně zastavení cestovního ruchu či uzavření gastronomických podniků pro veřejnost.

Německá vláda pro boj s nastávající ekonomickou krizí vyčlenila až půl bilionu eur (13 bilionů korun). Spolkový kabinet garantuje neomezené úvěrové programy pro podnikatele, kterým chybí likvidita. Rozšiřuje se proplácení zkrácené pracovní doby, takzvaný kurzarbeit.

Německo se přitom v posledních čtvrtletích opakovaně vyhnulo recesi. Takzvaná technická recese je definována jako dva čtvrtletní poklesy hrubého domácího produktu (HDP) v řadě. Za celý loňský rok německá ekonomika rostla o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo od roku 2013.

Podnikatelská nálada v Německu se podle březnového průzkumu Institutu ifo propadla nejníže od finanční krize v roce 2009.

Nálada německých podnikatelů a manažerů se v březnu prudce zhoršila. Index podnikatelské nálady ekonomického Institutu ifo klesl z únorových 96 bodů na 86,1 bodu. Jde o nejhorší výsledek pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami od července 2009. Tehdy světem otřásala finanční krize.

„Zejména očekávání podniků jsou temnější než kdy dříve. I odhady aktuální podnikatelské situace rapidně poklesly. Německá ekonomika utrpěla šok,” komentoval aktuální výsledky šéf Institutu ifo Clemens Fuest.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, za poslední měsíc klesl z 93,1 na 79,7 bodu.

Kurzarbeit. Německý vynález se šíří Evropou

Ekonomika

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, klesl z únorových 99 bodů na březnových 93 bodů.

Klíčový partner Česka

Německo je pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam zhruba třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

Na německý výrobní sektor na začátku roku dopadalo zpomalování čínské ekonomiky, jež je pro Německo významným partnerem. Německou ekonomiku však podle dřívějších vyjádření analytiků zatím drželi nad vodou spotřebitelé. To se nyní vzhledem k omezením kvůli koronaviru začíná měnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám