Hlavní obsah

Socialismus ve Venezuele: Ekonomika padá, ceny vzrostly o 4700 procent

Novinky, ČTK, bož

Hrubý domácí produkt (HDP) Venezuely v prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesl o 26,8 procenta. Inflace v září zrychlila na 52,2 procenta. Za prvních devět měsíců letošního roku spotřebitelské ceny vzrostly o 4679,5 procenta.

Foto: Rafael Urdaneta, ČTK/AP

Řada Venezuelanů si u hranic s Kolumbií poblíž města Cúcuta vydělává nošením těžkých nákladů.

Článek

Centrální banka zhruba před čtyřmi roky přestala zveřejňovat základní ekonomické ukazatele, aby zbytečně neupozorňovala na nekompetentní vedení státu. V letošním roce je však opět začala v nepravidelných intervalech zveřejňovat.

Podle ekonoma Tima Worstalla je hyperinflace a ekonomická krize v zemi jednoznačným důsledkem škodlivé socialistické politiky. „Rozhodli se zničit cenový systém a pak byli šokováni, když zjistili, že má skutečně nějaký význam,“ připomněl.

Uměle vytvořený nedostatek toaletního papíru

„Rozhodli se například, že toaletní papír byl příliš drahý. A tak cenu papíru stanovili pod výrobními náklady. Což vedlo k tomu, že v zemi toaletní papír nikdo nevyrábí a země žádný toaletní papír nemá,“ dodal Worstall.

Ve Venezuele zadrželi pekaře, kteří pekli místo chleba croissanty

Ekonomika

Venezuelské nemocnice se již několik let potýkají s nedostatkem léků, výpadky elektřiny a zastaralými přístroji. V některých případech si pacienti museli rentgenové snímky fotit telefonem, protože je nemocnice neměla na co vytisknout.

V podivuhodném venezuelském systému také dochází k tomu, že úřady zatýkají pekaře, kteří ilegálně pečou croissanty nebo brownies. Madurův režim jim totiž nařizuje, aby z 90 procent mouky pekli chleba.

Maduro ze svých neúspěchů obviňuje Ameriku

Kdysi bohatá země produkující ropu se v důsledku nekompetentní socialistické ekonomické politiky propadla do hluboké ekonomické krize, z níž se celé roky nemůže dostat.

Hladovějící Venezuelané kradou zvířata ze zoo

Ekonomika

Na obyvatele dopadá hyperinflace, v zemi je nedostatek potravin, léků a dalšího základního zboží. Prezident Nicolás Maduro z hospodářských problémů obviňuje Spojené státy.

Ty přitom většinu sankcí uvalily až v poslední době v reakci na brutální potlačování opozičních demonstrací. Ekonomická krize ve Venezuele začala dávno před uvalením sankcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám