Hlavní obsah

Socialistická Venezuela zvýšila minimální mzdu o polovinu. Na 300 korun

Novinky, bož

Socialistická Venezuela v neděli zvýšila měsíční minimální mzdu o polovinu na 40 tisíc bolívarů, což je v tuto chvíli v přepočtu zhruba 307 korun. Informoval o tom server CNN Money. Režim marxistického prezidenta Nicoláse Madura se potýká s hyperinflací.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil zvýšení minimální mzdy na 300 korun měsíčně.

Článek

Inflace ve Venezuele by měla letos podle Mezinárodního měnového fondu dosáhnout 1660 procent, příští rok dokonce 2880 procent. Za posledních dvanáct měsíců Venezuela zvedla minimální mzdu již popáté, zvýšení však zdaleka nedrží krok s hyperinflací a reálná mzda Venezuelanů tak velmi rychle klesá.

Při přičtení vládních potravinových lístků, měsíční mzda činí 104,4 tisíce bolívarů, což je v přepočtu necelých 800 korun. Otázkou však zůstává, co si chudí Venezuelané za potravinové lístky koupí, vzhledem k tomu, že země má problémy i s nedostatkem potravin.

Toaletní papír se kvůli regulaci cen přestal vyrábět

Odpůrci Madurova režimu podle BBC viní ze současné krize 17 let selhávající socialistické politiky a volají po odstranění prezidenta.

 V zemi teď toaletní papír nikdo nevyrábí a země toaletní papír nemá.
Tim Worstall, Forbes

„Všichni se jistě shodneme, že jde o celkem podivuhodný úspěch pro zemi bohatou na ropu, donedávna se středními příjmy,“ komentoval ironicky zvýšení minimální mzdy na 300 korun komentátor Tim Worstall na stránkách amerického Forbesu.

Podle Worstalla je hyperinflace a ekonomická krize v zemi jednoznačným důsledkem škodlivé socialistické politiky. „Rozhodli se zničit cenový systém a pak byli šokováni, když zjistili, že má skutečně nějaký význam,“ připomněl.

„Rozhodli se například, že toaletní papír byl příliš drahý. A tak cenu papíru stanovili pod výrobními náklady. Což vedlo k tomu, že v zemi toaletní papír nikdo nevyrábí a země žádný toaletní papír nemá,“ dodal Worstall.

Lidé mají hlad a zdravotnictví kolabuje

Venezuela v posledních měsících zaznamenala úmrtí v důsledku nedostatku potravin, ale i zaostalého zdravotnictví.

Připadáme si jak v 19. století.
Christian Pino, venezuelský chirurg

List New York Times například v květnu minulého roku informoval o třech případech novorozeneckých úmrtí v jediné nemocnici v průběhu jednoho dopoledne.

„Připadáme si jak v 19. století,“ uvedl venezuelský chirurg Christian Pino z nemocnice v Méridě.

Nemocnice se kromě toho potýkají s nedostatkem léků, výpadky elektřiny a zastaralými přístroji. V některých případech si pacienti museli rentgenové snímky fotit telefonem, protože je nemocnice neměla na co vytisknout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám