Hlavní obsah

Ve Venezuele zadrželi pekaře, kteří pekli místo chleba croissanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelské úřady zadržely tento týden čtyři pekaře, kteří ilegálně pekli croissanty a čokoládové řezy brownies. Vláda socialistického prezidenta Nicoláse Madura hrozí, že převezme kontrolu nad pekárnami v hlavním městě, aby se zajistilo, že se bude péct více chleba. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Foto: Marco Bello, Reuters

Prodavačka v pekárně ve venezuelském hlavním městě Caracasu

Článek

Maduro tento týden vyslal inspektory a vojáky do více než 700 pekáren v Caracasu, aby zkontrolovali, zda pekaři dodržují nový příkaz, jenž nařizuje, že 90 procent mouky musí být použito k pečení chleba, a nikoliv dražšího sladkého pečiva a dortů.

První dva pekaři byli zadrženi, protože do croissantů dávali víc mouky, než bylo dovoleno. Další dva pekaři skončili za mřížemi podle úřadů kvůli tomu, že do čokoládových brownies dávali prošlou mouku.

Foto: Marco Bello, Reuters

Příslušníci milicí u vchodu pekárny v Caracasu, kde lidé stojí ve frontě na chleba.

Jde o nejnovější opatření, které má zvýšit dostupnost základních potravin ve Venezuele. Země se totiž již tři roky potýká s ekonomickou krizí, v obchodech často chybějí i základní hygienické potřeby jako toaletní papír.

Vládnoucí Sjednocená socialistická strana Venezuely (PSUV) tvrdí, že obchodníci, kteří sympatizují s opozicí, sabotují venezuelskou ekonomiku zvyšováním cen a hromaděním zboží.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Naopak kritici vlády jsou přesvědčeni, že za špatnou ekonomickou situací stojí především hospodářská politika vlády. Až 80 procent pekáren podle pekařů nemá zásoby mouky. Situaci pekaři podle Reuters rovněž přičítají vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám