Hlavní obsah

Sobotka se pokusí dohodnout trvalou výjimku pro stavby spojené s bydlením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka oznámil, že se pokusí v Bruselu zalobovat, aby česká republika měla trvalou výjimku pro stavby spolené s bydlením stejně jako všechny staré státy EU. Jde o to, že na tyto stavby by se nadále měla vztahovat snížená pětiprocentní sazba DPH. ČR má nyní výjimku do roku 2007, pak musí sazbu zvýšit na 19 procent.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vánoční strom se rozzářil po zvuku fanfár zahajujících Ústecký advent.

Článek

"Pokud budou mít některé členské státy trvalé výjimky, budeme je chtít také trvalé," řekl Sobotka. Podle něj by se v EU měl uplatnit stejný princip pro všechny členské státy.

Dvojí sazby na komerční stavby a na stavby pro bydlení navíc způsobily stavebním firmám už dost starostí. Ačkoliv platí už od května, ministerstvo financí teprve na konci září přesně specifikovalo, která stavba do jaké skupiny patří. Zmatek například vzniká při rekonstrukcích a opravách v domech, v nichž jsou bytové i nebytové prostory

Vše má vyjasnit novela o DPH

Novela zákona o DPH, která nyní leží v parlamentu a zřejmě začne platit od příštího roku, by měla vnést pořádek do všech nejasností, které od května obchodníky a podnikatele v souvislosti se změnami DPH pronásledují. Firmy už by tak měly mít jasno kam přesně které zboží či službu zařadit.

Problémy mají provozovatelé restaurací a také horská střediska, jinak se totiž mají danit vleky a jinak lanovky. Lyžaři si ale často kupují permanentky, které platí na obojí. Provozovatelé pak neví, kam DPH z permanentek zařadit.

Novela také ukáže, kam nakonec budou patřit ubytovací služby. Zda zůstanou ve snížené sazbě, jak navrhují někteří ministři, nebo zůstane u původního plánu a od 1. ledna přejdou do 19procentního danění.

Sobotka také v zákoně také zpřesnit, co spadá do tzv. sociálního bydlení. Jako například uvedl domovy důchodců, domovy s pečovatelskou službou nebo sociální byty se zvláštním režimem.

Reklama

Výběr článků

Načítám