Hlavní obsah

Sobotka: reforma by mohla být razantnější

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Reforma veřejných financí, kterou vládní koalice připravuje, by mohla být razantnější. Především by se to mělo týkat boje proti daňovým únikům a šedé ekonomice.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) to včera sdělil Právu. "Sám si představuji větší razanci těch opatření, která připravujeme," dodal. Která opatření Sobotka myslí, objasnil šéf rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL): "Jde o celoplošné zavedení registračních pokladen a o retroaktivní majetkové přiznání." Dodal, že tyto návrhy by vyvolaly značné náklady a nelze jednoznačně říct, že jejich zavedením by se jednodušeji vybíraly daně. Kalousek ale též uvedl, že reforma v současné podobě je dobrý kompromis, takže ji klub KDU-ČSL nejspíš podpoří.

Jestli by se změny v reformě mohly týkat daně z příjmů právnických osob kvůli tomu, že na Slovensku má být jen 19 procent, Sobotka nepotvrdil. Podle jeho slov je 24procentní daň optimální.

O tom, že by se reforma měla zpřísnit, mluvil již v úterý premiér Vladimír Špidla na soc. dem. semináři, na kterém společně se Sobotkou vysvětloval soc. dem. fakta ohledně reformy. Včera Sobotka svá slova zmírnil: "Když jsem říkal razantnější, tak jsem myslel v malé míře," uvedl pro Právo s tím, že reforma je podle jeho slov optimální.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám