Hlavní obsah

Sněmovna kývla na zvýšení pojistné kapacity EGAP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna ve středu souhlasila se zvýšením pojistné kapacity Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o deset miliard korun na 280 miliard korun. Důvodem, proč vláda toto zvýšení navrhla, je vyšší poptávka českých vývozců po pojištění.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny, ilustrační foto

Článek

Poptávka firem podle vlády vzrostla v důsledku několika rozsáhlých mnohamiliardových obchodů. Zvýšení pojistné kapacity obsahuje vládní novela státního rozpočtu na letošní rok, kterou nyní posoudí sněmovní rozpočtový výbor.

Návrh současně počítá s tím, že vláda doplní pomocí dotace pojistné fondy o půl miliardy korun. Bez tohoto opatření by bylo nutné omezit v letošním roce pojišťování nových, byť již sjednaných nebo vysoce rozpracovaných obchodních případů, uvádí vláda.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) začátkem března v České televizi řekl, že se zástupcům EGAP za pomoci ministerstev průmyslu a financí podařilo v Iráku již téměř uzavřít projekt na výstavbu elektrárny Churmala. To je velký paroplynový komplex, kam by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, což představuje sumu zhruba 500 miliónů dolarů. Podle Kalouska to v tuzemsku představuje zhruba 2000 pracovních míst.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno.

Reklama

Výběr článků

Načítám