Hlavní obsah

Služby cestovek a agentur se zhoršily, zjistila ČOI

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) provedli v letošním druhém čtvrtletí téměř stovku kontrol, během nichž zjistili ve 40 případech nejrůznější porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele. Ve srovnání s prvním čtvrtletím se tak služby cestovních kanceláří a agentur zhoršily, uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Stav zlepšení v cestovním ruchu, zjištěný v prvním čtvrtletí, kontroly v následujícím období nepotvrdily a jejich výsledky jsou o 11 procent horší,“ konstatoval Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

Podle Velčovského souvisí vysoká míra zjištěných závad s neodborností a nízkou úrovní právního vědomí některých podnikatelů. „Neochota některých cestovních kanceláří a agentur poskytovat pravdivé a úplné informace a vyřizovat reklamace tak poškozuje nejen spotřebitele, ale i ostatní poctivé podnikatele v tomto oboru,“ dodal Velčovský.

Nejčastějším zjištěním bylo porušení některého ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, které inspektoři odhalili v 67 případech. V 19 případech pak nebyli spotřebitelé řádně informováni o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady poskytnutých služeb. Poměrně časté bylo také nedostatečné označení nabízených služeb cenou.

V souvislosti se zjištěnými nedostatky uložila inspekce 25 pokut v celkové výši 318 000 korun.

Výsledky kontrol
inspektorátpočet kontrolkontroly se zjištěnímzjištěná porušení v %
Středočeský a Hl. m. Praha19631,6
Jihočeský a Vysočina13430,8
Plzeňský a Karlovarský14964,3
Ústecký a Liberecký14857,1
Královéhradecký a Pardubický10220,0
Jihomoravský a Zlínský20840,0
Moravskoslezský a Olomoucký8337,5
celkem984040,8
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám