Hlavní obsah

Slovenský boj s šedou ekonomikou: Loterie slibuje výhru přes 250 tisíc korun

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko od září rozjíždí nový nástroj, který má pomoci v boji s šedou ekonomikou. Každé dva týdny se budou losovat výherci tzv. bločkové loterie. V ní budou slosovatelné účtenky z registračních pokladen. Hlavní výhra slibuje každých čtrnáct dní 10 tisíc eur (257 tisíc Kč). Dalších devět šťastlivců si rozdělí stejnou částku. K účasti v loterii stačí nákup za jedno jediné euro.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákazník si ale musí od prodejce účtenku vyžádat a zaregistrovat ji. Státní loterijní společnost Tipos pak každých 28 dní náhodně vybere dalších osm čísel, která půjdou do tzv. druhé šance. V ní se už nevyhrávají peníze, ale věcné ceny, například automobil.

Číslo účtenky si mohou hráči zaregistrovat ve sběrnách Tiposu za 20 eurocentů.

„Druhou možností je registrace na stránce www.narodnablockovaloteria.sk, která bude funkční od prvního září. Další možností budou mobilní aplikace,“ oznámil generální ředitel Tiposu Ladislav Kriška. Bude fungovat také esemesková registrace, která bude zpoplatněna 12 eurocenty.

Rastoslav Čépe, mluvčí Tiposu, Právu řekl, že do loterie se budou moci zapojit také občané jiných zemí, pokud to neodporuje legislativě jejich mateřského státu.

Loterie by měla motivovat kupující, aby žádali v obchodech účtenky, a podnikatele, aby je vydávali. „Pomůže to k vyčištění daňového prostředí,“ řekla Právu mluvčí slovenské finanční správy Miroslava Slemenská.

Začne už v neděli
* Od prvního září 2013 je slosovatelná každá účtenka na částku jedno euro a vyšší. * Účtenku je nutné zaregistrovat.
* Jednou za dva týdny vylosují hlavní výhru 10 tisíc eur.
* Jednou za dva týdny se vylosuje devět výherců, kteří si rozdělí dalších 10 tisíc eur. * Každé čtyři týdny se losuje osm výherců věcných cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám