Hlavní obsah

Slovensko otestovalo krizový scénář pro přerušení dodávek ruského plynu

Právo, Miroslav Homola, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko se připravuje na nejhorší varianty spojené s možným zastavením dodávek ruského plynu. Aktuální prověrku pro případnou krizi v zásobování si vyžádala vláda. Plynaři předvedli několik postupů, jak nejméně na půl roku zásobovat zemi, pokud by došlo k úplnému zastavení dodávek této suroviny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čtyři krizové scénáře od postupného „zaškrcování kohoutů“ až po úplné zastavení dodávek zemního plynu v zimních měsících, kdy by to byla nejhorší varianta, má ve svých krizových scénářích Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Státem stoprocentně vlastněná společnost, s 63 procenty podílu největší na slovenském trhu (třetí na trhu s plynem v ČR), modelové varianty předváděla na žádost slovenské vlády během čtvrtečního dopoledne. Právo o tom informoval šéf skupiny SPP CZ Petr Ivánek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednají o využití plynu ze skladů

„V případě přetrvávání omezených dodávek plynu delší dobu bude SPP nakupovat zemní plyn na spotových trzích a reverzním tokem směrem z České republiky a Rakouska budeme tento plyn přepravovat na Slovensko. Reverzní tok je technicky připravený na spuštění v průběhu několika hodin. V takovém případě jsme schopni pokrývat spotřebu zákazníků až po dobu šesti měsíců,“ řekl Právu Ivánek.

Slovensko je také připraveno jednat se zahraničními společnostmi, které na Slovensku plyn skladují v zásobnících, o jeho případném využití pro SR.

„Na slovenském území je přírodních zásobníků díky příhodným geologickým podmínkám poměrně hodně a plyn z nich bychom po dohodě s majiteli mohli v nejčernějších scénářích rovněž použít pro vlastní potřebu,“ vysvětlil Ivánek.

Fico kritizoval Ukrajinu, sankce označil za nesmyslné

Postupy a východiska z modelových krizí si vyžádal přímo premiér Robert Fico v souvislosti se zhoršením geopolitické situace s Ukrajinou. Fico ve čtvrtek kritizoval Kyjev za sankční zákon namířený proti ruským osobám a firmám. [celá zpráva]

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách

„Je zvláštní, pokud země, která podepsala asociační dohodu s Evropskou unií a které se všichni snažíme pomoct, místo koordinace postojů s Unií dělá jednostranné kroky, které ohrožují individuální ekonomické zájmy členských zemí Evropské unie,“ uvedl Fico na tiskové konferenci, která se konala po jeho setkání s představiteli SPP a společnosti Eustream, která zabezpečuje dodávky plynu. Fico připomněl, že Slovensko od září pomůže Ukrajině se zajištěním zpětných dodávek plynu.

Slovenský premiér znovu označil sankce mezi Evropskou unií a Ruskem za nesmyslné. „Pokud je tu konflikt, ať se řeší jinými metodami než nesmyslnými sankcemi, které poškozují ekonomiky všech,“ uvedl Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám