Hlavní obsah

Slovensko má s poplatky ve zdravotnictví zkušenosti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zatímco Česká republika uvažuje o zavedení poplatků ve zdravotnictví, Slováci už mají tuto zkušenost za sebou. Tento experiment pravicového kabinetu nová vláda premiéra Roberta Fica zrušila loni v září, dva měsíce po nástupu do funkce.

Článek

Poplatky ve výši dvacet slovenských korun za návštěvu lékaře a za každý recept, padesát korun za každý den hospitalizace zavedla pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy v roce 2002. Levicová opozice tehdy tento krok ostře kritizovala a slíbila, že pokud se dostane k moci, poplatky okamžitě zruší.

Po loňských předčasných parlamentních volbách nová vládní koalice v čele se stranou Smer - sociální demokracie prosadila zrušení poplatků za návštěvu u lékaře a za hospitalizaci. Za recept se místo dvaceti korun platí jen pět korun. Dál se platí 60 korun za návštěvu pohotovostní služby.

Slovákům se poplatky nelíbily

Na období, kdy se chodilo k lékaři a do lékárny s připravenou dvacetikorunou už Slováci jen vzpomínají. "Pro mně, jako důchodkyni, to bylo velmi nepříjemné. Když jsem absolvovala několik vyšetření za týden, vybrala si léky v lékárně, cítila jsem, že mi peníze v rozpočtu chybí. Teď je to především pro starší lidi mnohem lepší," říká Kamila Švíková z Bratislavy. Učitele Tibora Bolčeka na poplatcích nejvíc štvalo, že když mu lékařka rozepsala léky na několik receptů, za každý zaplatil dvacetikorunu. "Moje dcera potřebuje dost drahé léky na astma. Když se k ceně léků připočítala částka za návštěvu lékaře a za každý recept, léčení dcery se značně prodražilo," dodává.

Podnikatel Roman Brtva se naopak domnívá, že poplatky měli být zachovány. "Zdravotnictví nikdy nebylo a nikdy ani nebude zdarma. To se jen tak povídalo. Myslím si, že lékařům i nemocnicím budou tyto peníze časem chybět," říká.

Někteří lékaři však vzpomínají na období vybírání poplatků s určitou nostalgií. "Už léta mám pacienty, kteří si přijdou do ordinace i několikrát týdně. Popovídají si s lidmi, postěžují si na bolístky a spokojeně odchází domů. Ty čtyři roky, co jsem vybírala poplatky, tito pacienti chodili jen když opravdu něco potřebovali. Jsou to většinou starší lidé a za popovídání v ordinaci jim připadalo dvacet korun jako zbytečně vyhozené peníze. Raději si povídali bezplatně se sousedkou. Po zrušení poplatků tady zase mám několikrát týdně stejné tváře," stěžuje si praktická lékařka z Bratislavy.

Poplatky na Slovensku v Sk20022007
návštěva lékaře200
recept205
den hospitalizace500
návštěvy pohotovosti6060

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám