Hlavní obsah

Slovensko bude určovat odběratelům ceny plynu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko získalo stoprocentní podíl v mateřské společnosti Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) převzetím 49procentního podílu od českého Energetického a průmyslového holdingu. Náš východní soused tak získá možnost určovat ceny plynu pro odběratele.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stát si od získání úplné kontroly nad SPP slibuje, že se mu podaří snížit ceny energií. „Význam a úspěch tohoto kroku spočívá v tom, že stát získává totální kontrolu nad cenami plynu pro slovenské domácnosti, pro malý a střední sektor. Nemusíme se obávat, že by došlo k nějakému zvyšování cen plynu pro domácnosti od začátku příštího roku,“ uvedl premiér Robert Fico.

Podle premiéra je na několik let garantováno, že ztráty z prodeje plynu domácnostem budou kompenzované z prodeje získaného tzv. rezervního plynu.

Nákupem akcí SPP převzal stát také dluh ve výší 59 miliónů eur (zhruba 1,5 miliardy korun). Podle vlády to byla jediná cena za koupi dominantního dodavatele plynu. Dluh by se měl postupně sanovat získáním lepších nákupních cen plynu od ruského Gazpromu a získáním zásob v zásobnících plynu.

Ficova vláda má mezi svými prioritami uvedeno udržení přijatelných cen energií. Kabinet po ovládnutí SPP slíbil, že plyn bude i nadále na Slovensku levným palivem.

Reklama

Výběr článků

Načítám