Hlavní obsah

Slovenské elektrárny budou patřit italskému Enelu

Právo, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda se v noci na pátek definitivně dohodla s italskou společností Enel na podmínkách privatizace 66 procentního podílu v podniku Slovenské elektrárny (SE). Jak potvrdil mluvčí ministerstva hospodářství Maroš Havran k dohodě došlo o půlnoci po tvrdých jednáních mezi vyjednavači slovenské vlády a Enelu.

Foto: Petr Pokorný

Travelfest navštívil také velvyslanec Indonésie Aulia Aman Rachman. Na snímku s ředitelem JCCR Jaromírem Poláškem (vpravo) a Jindřichem Soukalem.

Článek

Obě strany se dohodly doslova v poslední minutě daného termínu, český ČEZ tak přes všechny snahy elektrárny získat definitivně ztratil šanci na privatizaci SE a skončil druhý.

Privatizační poradce v příštích dnech připraví znění dokumentů na projednání ve Fondu národního majetku. Po schválení budou předlohy nejpozději do 22. listopadu zaslány na jednání vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Ministr hospodářství SR Pavol Rusko pro deník Pravda potvrdil, že podmínkou vstupu Enelu do SE je zaplacení 840 miliónů eur a také investice desítek miliard do obnovy výrobních zdrojů.

Po splnění těchto podmínek vstoupí Enel do SE v polovině příštího roku. "Součástí smlouvy bude strategický dodatek, že pokud se v průběhu sedmi až osmi měsíců nedohodneme s Enelem na investičním plánu, kupní smlouva nebude platná. V této otázce budeme nekompromisní," uvedl Rusko. Ministr potvrdil, že na jednáních musel ustoupit stát i investor. "Podobné smlouvy jsou oboustranný kompromis," konstatoval.

Proudloužení termínu

Enel doporučila výběrová komise 10. září jako vítěze tendru. Další v pořadí ČEZ nabídl 690 miliónů eur a ruský zájemce Inter RAO 547 milionů eur. Vláda potvrdila vítězství Enelu potvrdila 6. října a poskytla Italům exkluzivitu k jednání.

Ta ovšem trvala jen do 2. listopadu. Během této doby si slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko stěžoval na průběh rozhovorů a připustil, že pokud budou pokračovat tehdejším tempem, začne jednat s druhým v pořadí, firmou ČEZ [celá zpráva]. Italové se lekli a začali jednat rychleji, k čemuž koneckonců měla Ruskova slova sloužit, i tak jim ale musela být lhůta prodloužena. Kvůli tomu museli přistoupit na další tři podmínky slovenské vlády.

SE provozuje tři jaderné a dvě tepelné elektrárny a 34 vodní elektrárny. Podle dohody s Evropskou unií musí Slovensko v letech 2006 a 2008 odstavit oba bloky jaderné elektrárny V-1 v Jaslovských Bohunicích. Nový majoritní vlastník SE se měl proto zavázat k dostavbě nedokončených dvou bloků jaderné elektrárny Mochovce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám