Hlavní obsah

ČEZu svitla naděje na získání Slovenských elektráren

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko změnil názor na privatizaci Slovenské energetiky. Ještě před několika dny tvrdil, že ČEZ, který se o podnik ucházel, na Slovensko nepřípustně tlačí a snaží se ovlivnit rozhodnutí vlády. V úterý ale naznačil, že jednání s vítězem tendru, italským Enelem, nesplnila očekávání a do hry se opět dostává ČEZ. Právu informaci potvrdil sám Rusko.

Foto: archiv MHMP
Článek

Itaský energetický koncern Enel vybrala v soutěži privatizační komise a posléze i vláda právě na doporučení Ruska. "Hledali jsme silného strategického partnera, finančně stabilizovaného, který SE vrátí kapacity. Jsem přesvědčen, že společnost Enel dokáže zajistit dostatek zdrojů na realizaci investičního projektu," řekl tehdy Rusko. [celá zpráva] Teď tvrdí, že není s jednáním s Enelem spokojen.

"Pokud se s Enelem nedohodneme v řádném termínu do 2. listopadu, tak jednání ukončíme a začneme jednat s druhým v pořadí, tedy s ČEZem," řekl dnes Právu Rusko. Podle něj mnohé komplikují právníci.

ČEZ je k jednání stále připraven

Ještě na začátku října ale Rusko dělal vše pro to, aby ČEZu ukázal, že jeho šance jsou mizivé. "Je nestandardní, když jeden z uchazečů (ČEZ) svolá v průběhu rozhodování tiskovou konferenci a odkáže z Prahy, co má Bratislava dělat," řekl tehdy Rusko. Česká společnost totiž chtěla, aby s ním slovenská strana o prodeji i přes druhé místo začala pro jistotu jednat.

Enel nabídl za 66procentní podíl v energetice 840 miliónů eur. ČEZ nabízí částku 690 miliónů eur. Soutěže se účastnilo i ruské konzorcium InterRao, které s nabídkou 547 miliónů eur skončilo třetí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám