Hlavní obsah

Slováci zrušili zvláštní daň pro obchodní řetězce, donutila je Evropská komise

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament ve čtvrtek zrušil zvláštní zdanění velkých obchodních řetězců. Stalo se tak po výtkách ze strany Evropské komise. Daň byla zavedena začátkem letošního roku a řetězce ji zatím ještě neplatily.

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro zrušení zvláštního zdanění hlasovalo všech 141 přítomných poslanců slovenského parlamentu. Návrh na zrušení předložili poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS). Autorem původního zákona o zavedení zvláštního zdanění řetězců byla přitom stejná vládní strana.

Opoziční poslanec Ondrej Dostál (Svoboda a Solidarita) se zeptal poslanců SNS proč si nestojí za svým. „Při předkládání zákona jste s odkazem na analýzy tvrdili, že je v pořádku,“ řekl Dostál. Nikdo z poslanců SNS na to nereagoval. Opozice navrhovala zrušení zákona už v březnu.

Zvláštní daň měly platit velké obchodní řetězce, které mají odvod ve výši 2,5 procenta čistých tržeb. Evropská komise vyjádřila obavu, že zákon diskriminuje některé řetězce a požádala Bratislavu, aby předlohu stopla.

Velké obchodní řetězce ještě nestačily zaplatit ani první splátku do slovenského státního rozpočtu. Slovensko chtělo zvláštním zdaněním získat do státního rozpočtu 70 až 80 milionů eur (1,8 až 2 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám